"Baralija protiv BiH"
104

Naredne sedmice presuda u Strazburu zbog neodržavanja izbora u Mostaru

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naredne sedmice trebao bi donijeti presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.
Baralija, dugogodišnja politička aktivistica i potpredsjednica Naše stranke, u junu prošle godine podnijela je tužbu zbog skoro deceniju dugog kršenja prava svih Mostaraca da biraju i budu birani na lokalnim izborima. Kako je javljeno iz Suda, presuda će biti objavljena naredne sedmice.

Baralija za naš portal kaže kako bez obzira na ishod presude održavanje lokalnih izbora u Mostaru treba biti prioritet te kako su i EU izaslanici ove sedmice predložili ono za što se Naša stranka zalaže već godinama - normalan grad, bez posebnih pravila.

"Ako želimo da Mostar prestane biti grad slučaj, onda i rješenja moraju biti u skladu s tim. Građani se po svojim željama za čistim, funkcionalnim i uređenim gradom ni po čemu ne razlikuju od građana bilo kojeg drugog grada, zašto onda da dozvolimo da ih određene političke elite zakivaju u prekomplikovane specijalne modele koji idu na ruku samo njihovim matematikama, a nikako realnim demokratskim potrebama građana", kaže ona.

Podsjećamo, Mostarci su posljednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine. Ustavni sud BiH je u novembru 2010. godine zatražio djelimičnu promjenu Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim.