Zaposleni 11 mjeseci bez plaće
0

Naredne sedmice odluka o stečaju u Vatrogasnoj jedinici Rogatica

FENA
Naredne sedmice bit će poznato da li će Teritorijalna vatrogasna jedinica u Rogatici otići u stečaj, što će biti dosad nezabilježen slučaj, ili će se naći rješenje za agoniju u kojoj se nalazi 18 zaposlenih koji već 11 mjeseci nisu primili plaću.

Općinska vlast u Rogatici je još u februaru riješila da pokrene stečaj u Vatrogasnoj jedinici i tako "likvidira" one koji su po zakonu obavezni i postojati i funkcionirati da bi se sačuvala imovina i ljudski životi.

Sudska rasprava o tom zahtjevu je zakazana za 24.maj.

U petak su vatrogasci protestirali pred zgradom Općine Rogatica, uz zahtjev da se zaustavi stečajni postupak i da im se vansudskim poravnanjem odblokira isplata plaća i ostalih davanja.

Rogatička Vatrogasna jedinica osnovana je kao Javna ustanova, a agonija zaposlenih počela je još prije tri godine, kada su plaće zaposlenima prvo povećane, a zatim smanjene na minimalac.

Vatrogasci su zato tužili firmu, a sud je presudio u njihovu korist pravosnažnom odlukom kojom se nalaže Općini da isplati oko 200.000 KM na ime do tada neisplaćenih naknada.

U međuvremenu, račun vatrogasne jedinice se blokira tako da ostali bez ikakvih plaćanja, uz odluku lokalnih vlasti da Vatrogasna jedinica ode u stečaj.