{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hidrogradnje nudi radnicima dvije plaće, dio radnika blokirao zgradu

F
25.4.2012. u 16:34
0
0
Hidrogradnje nudi radnicima dvije plaće, dio radnika blokirao zgradu
0
Hidrogradnje nudi radnicima dvije plaće, dio radnika blokirao zgradu
Uprava Hidrogradnje d.d. Sarajevo danas je saopćila da je većina od 920 radnika koliko danas kompanija ima svjesna poteškoća i problema koji prate njeno poslovanje i pokazuje razumijevanje prema naporima Uprave, Nadzornog odbora i većinskog vlasnika - Vlade Federacije BiH i savjesno obavlja svoje poslove i zadatke u vrlo složenim okolnostima.
Međutim, kako ističu iz Uprave, manji broj uposlenika, od 100 do 150, ne pokazuju razumijevanje za probleme s kojima se društvo suočava svakodnevno na tržištu.

"Upravo ovi uposlenici su glavni generator nezadovoljstva i tihog štrajka koji je unazad dva i po mjeseca prerastao u otvoreni štrajk. Ovaj štrajk je, sjedne strane izazvan objektivnim problemima - neredovna isplata plaća i neuplaćivanje doprinosa, a s druge dezinformacijama koje se uporno plasiraju od određenog broja osoba i izvan firme o navodnom postojanju enormnih količina novca, vrijednosnih papira i sličnih potraživanja koja se navodno nalaze na računima stranih banaka, a da Uprava i većinski vlasnik ih ne žele da preuzmu i aktiviraju radi unapređenja prozvodnje i izmirenja obaveza prema uposlenicima, nego ih, po tim glasinama, navodno neko želi poslije uništenja kompanije putem privatizacije ili na sličan način otuđiti", navodi se u saopćenju.

Iz Uprave Hidrogradnje naglašavaju da se radi o apsolutnim dezinformacijama koje imaju za cilj da unesu nemir i povećaju nezadovoljstvo uposlenika, a radi što veće destabilizacije firme.

Također, navode da je enormno veliki broj uposlenika u odnosu na obim posla sigurno jedan od najkrupnijih razloga za aktuelno stanje u firmi.

"Smatramo da je navedena grupa od 100 od 150 uposlenika izmanipulirana tim dezinformacijama te štrajkom i svakodnevnim pritiskom na Upravu i uposlenike koji ne štrajkuju i ne podržavaju štrajk pokušava da od Uprave izdjejstvuje sredstva koja objektivno ne postoje, ne osvrćući se na realne rezultate poslovanja", navode iz Hidrogradnje.

Uprava također smatra da uposlenici imaju pravo da svoje nezadovoljstvo izraze štrajkom, a što je njihovo legalno pravo. Međutim, to pravo se jedino može ostvariti poštujući odredbe Zakona o štrajku, dok navedena grupa uposlenika koja je u štrajku nije poštovala odredbe tog zakona pa svojim nezakonitim postupanjem nanosi štetu Hidrogradnji koja u ovom trenutku iznosi stotine hiljada eura zbog kašnjenja i neizvršavanja ugovornih obaveza na projektima.

Da bi utvrdila legalnost štrajka Uprava firme je izabrala jedinu moguću soluciju, a to je da sudskim putem utvrdi legalnost štrajka, tražeći istovremeno izricanje zaštitne mjere: prekid štrajka do okončanja sudskog procesa.

Uprava i većinski vlasnik permanentno ulažu napore da se postojeća složena situacija s nelikvidnošću prevaziđe ubrzanom realizacijom ugovorenih poslova, traženjem novih ugovora, ali i kreditnim zaduženjima kod Razvojne banke FBiH uz svesrdnu pomoć većinskog vlasnika te naplatom starih iračkih potraživanja kod JUBMES banke u Begradu.

Naplata iračkih potraživanja je otežana dugotrajnim sudskim postupcima u Beogradu i opstrukcijom JUBMES banke.

Uprava je uz podršku većinskog vlasnika došla u poziciju da naplati dio, odnosno 1/3 potraživanja.

Navedena potraživanja se sastoje od vrijednosnih papira (bondova) i dospjelih kamata čija ukupna vrijednost po današnjem kursu iznose oko devet miliona KM.

Dospjele kamate od oko dva miliona dolara su operativne i Uprava je počela izmirenje obaveza uposlenicima - dvije plaće i povjeriocima čija potraživanja mogu ozbiljno ugroziti proizvodnju.

Procedura realizacije pretvaranja bondova u efektivni novac zahtijeva donošenje određenih poslovnih odluka i provođenje određenih procedura koje iziskuju vrijeme.

Uprava će transparentno uz potpuno informiranje Nadzornog odbora, poštivanje pozitivnih zakonskih propisa i informiranje Sindikata Hidrogradnje d.d. navedena sredstva prvenstveno usmjeriti na izmirenje obaveza prema uposlenicima, povjeriocima, a vodeći računa da održi i unaprijedi poslovanje firme.

Većina uposlenika podržava napore Uprave, Nadzornog odbora i većinskog vlasnika da planski i koordinirano radi na konsolidaciji firme, prevazilaženju nelikvidnosti i izmirenju obaveza prema uposlenicima.

Navedena grupa tih uposlenika pemanentno radi na opstruiranju napora Uprave i ostalih služeći se i protivzakonitim postupcima kao što je nasilno sprječavanje uposlenika da dođu na svoja radna mjesta u upravnu zgradu Hidrogradnje d.d. uz prijetnje i ostalim uposlenicima da ne smiju da idu na projekte da rade, s ciljem da oni ostvare monopol u raspodjeli sredstava što za posljedicu sigurno ima uništenje Hidrogradnje d.d.

Uz sve te probleme oko 800 uposlenika podnijelo je tužbe nadležnom sudu kojima traže isplatu razlike plaće po Granskom kolektivnom ugovoru za građevinare, što samo po osnovu tužbi, bez kamata, taksi i sudskih troškova iznosi više od 22 miliona KM te dodatno otežava poslovanje Hidrogradnje d.d. na tržištu stalnim blokadama bankovnih računa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: