{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredite Francuskoj da dostavi dokumente

S
25.8.2009. u 17:17
0
12
Naredite Francuskoj da dostavi dokumente
0
Naredite Francuskoj da dostavi dokumente
Foto: Reuters
Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da naredi Francuskoj da dostavi dokumente koji mogu biti od koristi njegovoj odbrani, navodi se u danas objavljenim dokumentima u Hagu.
Dokumenti će dokazati "direktnu umiješanost francuskog i ostalog međunarodnog osoblja u rat u BiH" na strani Armije BiH, navodi Karadžić u podnesku Haškom tribunalu, koji nosi jučerašnji datum.

On tvrdi da francuska Vlada posjeduje dokaze o tome da su mirovnjaci UN i nevladine organizacije krijumčarili oružje "vladi bosanskih muslimana" i enklavama poput Srebrenice.

Karadžić navodi da je bivši komandant snaga UN u BiH, francuski general Bertrand de Lapresle, izvijestio UN u februaru 1995. godine o dvije takve isporuke Tuzli.

Francuski dokumenti o događajima iz tog vremena "podržaće Karadžićevu odbranu i tvrdnju da su operacije usmjerene protiv enklava u martu 1995. godine bile vojnički legitimne, jer su enklave postale utočišta u koja se krijumčarilo oružje i iz kojih su pokretani napadi na srpske civile", piše u podnesku.

Dokumenti će pomoći u dokazivanju tvrdnje da su vlasti iz Sarajeva rukovodile granatiranjem i snajperskim napadima na sopstveni narod "kako bi međunarodna zajednica pokrenula intervenciju u njihovo ime".

"Francusko osoblje učestvovalo je u istragama o većini ovih napada. Dokumenti koji se odnose na granatiranje i snajperske incidente u Sarajevu su relevantni i neophodni kako bi se direktno opovrgnuli navodi iz optužnice da su doktor Karadžić i Vojska RS odgovorni za ove napade", piše u podnesku.

Karadžić je do sada zatražio izdavanje sličnih naređenja radi dobijanja informacije od više od deset zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: