{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredite Francuskoj da dostavi dokumente

S
25.8.2009. u 17:17
0
12
Naredite Francuskoj da dostavi dokumente
0
Naredite Francuskoj da dostavi dokumente
Foto: Reuters
Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da naredi Francuskoj da dostavi dokumente koji mogu biti od koristi njegovoj odbrani, navodi se u danas objavljenim dokumentima u Hagu.
Dokumenti će dokazati "direktnu umiješanost francuskog i ostalog međunarodnog osoblja u rat u BiH" na strani Armije BiH, navodi Karadžić u podnesku Haškom tribunalu, koji nosi jučerašnji datum.

On tvrdi da francuska Vlada posjeduje dokaze o tome da su mirovnjaci UN i nevladine organizacije krijumčarili oružje "vladi bosanskih muslimana" i enklavama poput Srebrenice.

Karadžić navodi da je bivši komandant snaga UN u BiH, francuski general Bertrand de Lapresle, izvijestio UN u februaru 1995. godine o dvije takve isporuke Tuzli.

Francuski dokumenti o događajima iz tog vremena "podržaće Karadžićevu odbranu i tvrdnju da su operacije usmjerene protiv enklava u martu 1995. godine bile vojnički legitimne, jer su enklave postale utočišta u koja se krijumčarilo oružje i iz kojih su pokretani napadi na srpske civile", piše u podnesku.

Dokumenti će pomoći u dokazivanju tvrdnje da su vlasti iz Sarajeva rukovodile granatiranjem i snajperskim napadima na sopstveni narod "kako bi međunarodna zajednica pokrenula intervenciju u njihovo ime".

"Francusko osoblje učestvovalo je u istragama o većini ovih napada. Dokumenti koji se odnose na granatiranje i snajperske incidente u Sarajevu su relevantni i neophodni kako bi se direktno opovrgnuli navodi iz optužnice da su doktor Karadžić i Vojska RS odgovorni za ove napade", piše u podnesku.

Karadžić je do sada zatražio izdavanje sličnih naređenja radi dobijanja informacije od više od deset zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: