BiH
5

Narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina na jugu i jugozapadu BiH

Piše: E.S.H.
Za područje juga i jugozapada Bosne i Hercegovine je izdato narandžasto upozorenje Meteoalarma, jer se očekuju obilne padavine, a za ostala područja BiH je izdato žuto upozorenje, potvrđeno je za Klix.ba u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"Još sutra nas očekuje nešto toplije vrijeme, a od vikenda i naredne sedmice će biti hladnije", potvrdila je Ismira Ahmović, meteorolog FHMZ-a.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura zraka će biti od tri do sedam, na jugu do 11, a najviša dnevna temperatura zraka od šest do 12, na jugu do 17 stepeni.

Oblačno i hladnije vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom će obilježiti nedjelju. Očekuje se jutarnja temperatura od jedan do pet, na jugu do osam stepeni, a najviša dnevna od tri do osam, na jugu do 10 stepeni.

Prvu polovinu decembra će obilježiti nestabilno vrijeme sa kišom. Snijega još uvijek nema u nižim predjelima, a od polovine mjeseca se očekuje na većim nadmorskim visinama. U periodu do 9. decembra očekuje se nestabilno vrijeme sa umjerenom kišom.

Jutarnje temperature tokom ovog perioda će u Bosni biti oko tri, a u Hercegovini oko osam stepeni, dok će maksimalne dnevne u Bosni dostizati vrijednosti do 12, a u Hercegovni do 17 °C.

Osjetno hladnije vrijeme očekuje se u periodu od 10. do 16. decembra, kada će minimalne temperature u Bosni biti ispod nule, oko minus tri stepena, a u Hercegovini oko pet °C.

Maksimalne dnevne u Bosni bit će oko pet, a u Hercegovini oko 12 °C. U ovom periodu očekuje se nešto manje padavina, a snijeg je moguć na planinama. Podsjećamo da je otvorenje zimske sezone planirano za 13. decembar, a da li će do tada biti dovoljno snijega za ljubitelje skijanja, ostaje da se vidi. Planine su spremne za goste, samo još da snijeg padne.