BiH
242

Narandžasti voz antifašista predvođen Komšićem otputovao u Jablanicu

Klix.ba
Jutros u 6:50 sa željezničke stanice u Sarajevu, krenuo je Narandžasti voz antifašista. Više od 500 mladih predvođenih predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem krenuli su vozom gdje se obilježava 71. godišnjica "Bitke za ranjenike".

"Bitka za ranjenike" na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.

Proboj preko Neretve u mnogo čemu je jedinstvena pojava u historiji ratovanja, jer je razbijeno jako okruženje unutarnjom snagom opkoljene vojske, izmučene borbama i bez pomoći iz vana. Originalnom varkom je zavaran i nadmudren iskusan protivnik. Po humanosti, da se istraje, i Titovoj strateškoj zamisli, ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

Tim povodom Demokratska fronta odlučila je organizovano krenuti u Jablanicu i odati počast žrtvama fašizma, sa porukom da se ideje fašizma nikada više ne ponove na ovim prostorima.

Osim članova i simpatizera Demokratske fronte iz Sarajeva, u Jablanici će se okupiti veliki broj članove i iz drugih gradova na odavanju počasti žrtvama.