{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike

F
27.4.2014. u 15:03
14
12
Obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike
14
Obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike
Jablanica
Svečano obilježavanje 71. godišnjice od legendarne Bitke za ranjenike na Neretvi bit će upriličeno 10. maja u Jablanici u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNORBiH).
U organizaciji učestvuju i SABNORBiH Jablanica, Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice i muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi", a uz SABNORBiH pokrovitelj je i Općina Jablanica.

- Uprkos teškoj situaciji u kojoj djeluje SABNORBiH i samo zahvaljujući entuzijazmu antifašista u našoj zemlji, skromnijim ali dostojanstvenim programom obilježit ćemo godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka iz 2. svjetskog rata - Bitke na Neretvi - istakao je potpredsjednik SABNORBiH-a Nijaz Skenderagić.

Prema njegovim riječima i ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regiona, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje saborce i njihov herojski podvig.

Tradicionalno, pred početak zvaničnog dijela bit će upriličena akcija "Cvijet za ranjenike", odnosno spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu, nakon čega će se položiti cvijeće na spomen obilježje Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" poslije čega će uslijediti svečana akademija.

- Raduje nas što će i ove godine u program obilježavanja 71. godišnjice od Bitke na Neretvi biti uključeni mladi ljudi, jer je to jedini garant da će ideja antifašizma i borba protiv svakih podjela živjeti i u generacijama koje dolaze - istakao je član Organizacionog odbora Ozren Islamović te najavio učešće horova, kulturno-umjetničkih društava, kao i rock koncert.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja i ratne operacije koja je presudno uticala na tok Narodnooslobodilkačke borbe 1941-1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

- I ove godine pozivamo sve antifašiste da 10. maja budu sa nama u Jablanici da zajedno obilježimo ovaj važni jubilej ali i da zajedno pošaljemo poruku da se zdravo društvo može graditi samo na idejama antifašizma - poručio je Skenderagić, saopćili su organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: