BiH
342

Narandžasti dan: Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Klix.ba
Aktivisti Omladinskog udruženja REaktiv iz Zenice su se priključili globalnoj kampanji "Narandžasti dan" koju u BiH sprovodi Institut za razvoj mladih KULT i koja za cilj ima prevenciju nasilja nad djevojkama i ženama u BiH.

Istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013. godine "Rasprostranjenost i karakteristike nasilja prema ženama" pokazuju da je skoro polovina ispitanih žena čak do svoje 15-e godine doživjela barem jedan oblik nasilja. Najčešće zastupljeno je psihološko sa 41,9 % učestalosti, a potom fizičko sa stopom učestalosti od 24,3 % tokom života.

Mladi su odlučili glasno govoriti o ovom problemu čije razmjere je teško odrediti u BiH zbog skrivene prirode problema, neprijavljivanja slučajeva nasilja u porodici, nedostatka jedinstvene evidencije i tretiranja nasilja kao 'privatnog problema'. Narandžasti dan inicijativa je Omladinske mreže UNiTE i Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona u podizanju svijesti o potrebi za dodatnim naporima za poštivanje ovog ljudskog prava.

Narandžasti dan obilježava se svakog 25.-tog širom svijeta, a ovog mjeseca REaktiv se pridružio obilježavanju globalne kampanje Narandžasti dan koju u BiH provodi Institut za razvoj mladih KULT.

„Oko 50% žena u BiH su žrtave masakra sistema u kojem vladaju tradicionalne rodne uloge. 0 je broj prihvatljivih tolerancija rodno zasnovanog nasilja. Kreiranje ambijenta za poštivanja osnovnih ljudskih prava odgovornost je građana/ki kao glavnih glumaca/ica u predstavi društva čiji scenario određuju biranjem svojih političkih vođa/teljica.“, poručila je Nejra Kadić, voditeljica politike rodne ravnopravnosti u Institutu za razvoj mladih KULT.

Predsjednik Udruženja REaktiv, Aldin Alić, je u izjavi za Klix.ba kazao kako su došli na ovu ideju i zašto je važno boriti se protiv nasilja.

„Željeli smo da snimimo ovakav video kako bi ljudi uvidjeli koliko je užasna brojka da je svaka četvrta žena žrtva nasilja u BiH. To znači da u našim domovima ili susjedstvima žive osobe koje su pretrpjele nasilje, to su osobe koje svakodnevno srećemo. Svi imamo majku, sestru, djevojku ili suprugu i svi ne želimo da one trpe nasilje, pa ako želimo to spriječiti moramo reagovati i zaustaviti nasilje nad ženama.“

Ovo je samo jedna od akcija koje aktivisti REaktiva sprovode povodom obilježavanja „Narandžastog dana“ a i vi se možete uključiti u akciju na vrlo jednostavan način, obucite nešto narandžasto svakog 25. u mjesecu ili još bolje, reagujte i zaustavite nasilje.