{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napravljena petogodišnja strategija razvoja obrazovanja u KS, rok školama za izjašnjenje devet dana

22.9.2017. u 13:25
25
20
Napravljena petogodišnja strategija razvoja obrazovanja u KS, rok školama za izjašnjenje devet dana
25
Napravljena petogodišnja strategija razvoja obrazovanja u KS, rok školama za izjašnjenje devet dana
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović uputio je direktorima osnovnih i srednjih škola radni materijal "Strategije razvoja obrazovanja i nauke KS za period 2017.-2020.", s rokom od devet dana da se izjasne o njoj. Predstavnici sindikata pobunili su se, kazavši da je to malo vremena za vrlo ozbiljan dokument poput ovog.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Materijal je pripremila Komisija Vlade KS u saradnji s radnim grupama, a poslan je školama kako bi i svi dali sugestije za što bolji program. U dokumentu se navodi kako radni materijal treba biti dostavljen svim radnicima škola te da objedinjene primjedbe, prijedloge i sugestije dostave ministarstvu najkasnije do 30. septembra.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić kazao je kako radni materijal nije upućen sindikatima, stručnim udruženjima poput matematičara, poslodavaca itd, što smatraju neprihvatljivim jer se strategija mora odnositi na sve segmente koji su u odgojno-obrazovnom sistemu.

"Hrvatska već tri godine razmatra takvu strategiju, a kod nas se očekuje da se izjasnimo o materijalu od 220 stranica preko noći. Ne treba se praviti strategija godinu dana pred izbore, pa da je neko opet mijenja jer nije dobro urađena", rekao je Bešlić.

Ministar Kazazović kazao je za Klix.ba kako će rok biti produžen te da je riječ o prednacrtu.

"U ovaj proces će svi biti će uključeni. Ovo je javni dokument koji je prednacrt pa će ići nacrt na Vladu i Skupštinu, što je duži proces. Opredijelili smo se da već u prednacrtu tražimo mišljenje javnosti. Uključit ćemo i poslodavce, privrednu komoru i sve ostalo, iako malo ko hoće da se uključi", rekao je ministar Kazazović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: