Jednoglasna odluka
162

Napravljen još jedan korak da park u centru Sarajeva dobije ime po Jeleni Vitas

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Stanovnici Mjesne zajednice Trg Oslobođenja u sarajevskoj Općini Centar jednoglasno su usvojili odluku o davanju imena parka po Jeleni Vitas, zaboravljenoj heroini glavnog grada.

Inicijativu je ranije podržao i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. Nakon što je Mjesna zajednica dala svoj glas, sljedeći korak ka konačnom cilju jeste da isti odgovor da i Općinsko vijeće.

Iako su postojale informacije da bi na sjednicu Mjesne zajednice mogli stići i neistomišljenici, do toga nije došlo.

Lokalna zajednica u centru Sarajeva na taj način se želi odužiti sarajevskoj heroini baš 10. aprila, kada je prije 78 godina osnovana marionetska NDH, čija je žrtva bila Jelena Vitas.

Jelena Vitas rođena je 1919. godine u Sarajevu. Od početka okupacije u Drugom svjetskom ratu bila je aktivna u Narodnooslobodilačkom pokretu. Ustaše su je uhapsile 1942. i do sredine 1943. godine su je mučili i ispitivali u sjedištu Ustaške nadzorne službe.

I pored najstrašnijih tortura nije odala članove NOP-a, Bošnjake, Srbe, Hrvate i Ostale, čije je brojne živote tako spasila. Prebačena je u Jasenovac, gdje je pogubljena 1944.

Sjedište Ustaške narodne službe, gdje je Jelena Vitas bila zatočena, nalazilo se u ulici Ćemaluša u zgradi na uglu koja direktno gleda na ovaj park. Jelena Vitas je bila zatočena u podrumskim i tavanskim prostorijama, kao i drugi zatočenici, a isljeđivana je u prostorijama na gornjim spratovima, odakle se pruža pogled na park.