BiH
0

Napokon stvoreni uslovi za spajanje Sarajeva na Koridor 5C

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas posljednje rješenje o eksproprijaciji zemljišta i objekata na trasi Sarajevske zaobilaznice Koridora 5C.

Na ovaj način stvoreni su uvjeti za završetak izgradnje LOT-a 2 na zaobilaznici, odnosno za spajanje Sarajeva na Koridor 5C.

"Ovim smo konačno riješili pitanje eksproprijacije, koje već predugo traje. U nekim slučajevima nije bilo moguće postići dogovor sa vlasnicima, ali je Općina donijela neophodne odluke i predala te slučajeve na sud, čime je stvorena mogućnost da JP ceste FBiH konačno završi izgradnju ovog dijela zaobilaznice", rekao je načelnik Efendić, koji je dokument o završenoj eksproprijaciji predao direktoru JP Ceste FBiH Filipu Vujevi.

Vujeva je istakao kako su na ovaj način stvoreni uvjeti da se LOT2 završi do 31. januara 2014. godine, naglasivši da je još potrebno uraditi projektnu dokumentaciju za LOT2c, kako bi ulica Safeta Zajke bila spojena sa Stupskom petljom, odnosno zaobilaznicom.

"Gradnja zaobilaznice traje već godinama i predugo, a ne treba ni govoriti koliko će ona rasteretiti saobraćaj i donijeti veliko olakšanje građanima Sarajeva. Uskoro možemo očekivati primopredaju LOT-a 1, gdje je završeno 99 posto radova, dok bi ovaj drugi LOT trebao biti završen do 31. januara 2014. Kao što je poznato, JP Autoceste FBiH su na sebe preuzele izgradnju trećeg LOT-a, čime će sav posao na zaobilaznici biti završen", rekao je Vujeva.

Iz JP Autoceste FBiH su još ranije istakli kako će izgradnjom Sarajevske zaobilaznice biti spojena dionica od 80 kilometara autoceste od Zenice do Tarčina do kraja 2014. godine.