Rok od 45 dana
15

Naplatne kućice na putu Banja Luka-Klašnice bit će uklonjene zbog saobraćajnih nesreća

SRNA
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni saobraćajni inspektor u RS-u naredio je Javnom preduzeću "Putevi Republike Srpske" da u roku od 45 dana ukloni naplatne kućice na magistralnom putu Banja Luka-Klašnice u Glamočanima.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da navedena lokacija predstavlja opasno mjesto na kojem se događaju saobraćajne nezgode sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

"Prema raspoloživim statističkim podacima, od 6. februara 2015. godine do 6. februara ove godine, na spornoj lokaciji dogodilo se 48 saobraćajnih nezgoda u kojima su dvije osobe poginule, tri teško i 11 lakše povrijeđeno, a u 32 slučaja došlo je do materijalne štete", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u svim nezgodama bio jedan učesnik, te da je do nezgoda dolazilo na identičan način - udaranjem u naplatne kućice.

"Opasnim mjestom smatra se mjesto na putu van naselja u dužini do 300 metara ili mjesto u naselju u dužini do 100 metara, na kojem se u toku tri uzastopne godine dogodilo najmanje šest saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po život i zdravlje ljudi", podsjećaju iz Inspektorata.

U saopštenju se pojašnjava da se opasno mjesto utvrđuje Pravilnikom o identifikaciji opasnog mjesta, načinu i kriterijumima za utvrđivanje prioriteta otklanjanja opasnih mjesta i načina otklanjanja opasnih mjesta.

"S obzirom na to da preduzeće 'Putevi Republike Srpske' do danas nisu uklonili naplatne kućice, te na činjenicu da se nezgode i dalje događaju, Inspektorat Republike Srpske odlučio je da preduzme navedene mjere s ciljem zaštite i bezbjednosti učesnika u saobraćaju", naglašava se u saopštenju.