BiH
0

Naplata potraživanja od SCT-a kroz postupak medijacije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH donijela je danas Zaključak kojim je obavezala JP Ceste Federacije BiH da sporove proistekle iz raskida ugovora o izgradnji Sarajevske zaobilaznice s privrednim društvom SCT d.d. Ljubljana u stečaju i njihovim poreskim zastupnikom SCT BBM d.o.o. Sarajevo, a koji se vode pred Općinskim sudom pokušaju riješiti u postupku medijacije, te da o tome obavijeste Općinski sud Sarajevo.

Naime, pred Općinskim sudom u Sarajevu u toku je više sporova proizašlih iz raskida ugovora o izgradnju Sarajevske zaobilaznice - LOT 1 pokrenutih nakon raskida ugovora zbog stečaja privrednog društva SCT d.d. Ljubljana.

Nakon raskida ugovora veliki broj domaćih privrednih društava se zbog nenaplaćenih potraživanja za isporuku materijala za gradnju i izvršene radove našao u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji. S ciljem smanjenja sudskih troškova postupka i uopšte troškova koji proističu iz vođenja sporova, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je predložilo Vladi FBiH ovakav zaključak.