Privreda
0

Autoceste FBiH izdvojile 63 miliona KM za Sarajevsku zaobilaznicu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava JP Autoceste FBiH ispunjava obavezu konačnog završetka Sarajevske zaobilaznice.

Odlukom Vlade Federacije BiH iz marta prošle godine JP Autoceste FBiH su preuzele obavezu izgradnje Sarajevske zaobilaznice jer su kreditna sredstva namijenjena za projekat izgradnje Sarajevske zaobilaznice potrošena, a od 2000. godine je izgrađeno tek pet kilometara.

Stoga su Autoceste FBiH osigurale finansiranje izgradnje iz vlastitih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 63 miliona KM, od čega 18 miliona za eksproprijaciju zemljišta.

Ponude za izgradnju dijela sarajevske zaobilaznice od Butila do Vlakova JP Autoceste FBiH dostavile su slijedeće kompanije: JV: Euro – Asfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo (36,6 miliona KM); JV: OHL ŽS a.s. i BBM d.o.o. Sarajevo (68,3 miliona KM); JV: Strabag a.g. Austrija i HP Investing d.o.o. Mostar (59,7 miliona KM); Niskogradnja d.o.o. Laktaši (64,1 miliona KM) i JV Hering d.o.o. Široki Brijeg i Trgošped d.o.o. Kakanj (39,5 miliona KM).

Očekuje se da će se evaluacija završiti u roku od 10 dana kako bi dodjela ugovora i početak radova bili u julu ove godine. "Provođenjem ovih aktivnosti, Autoceste FBiH ispunjavaju svoje obaveze na projektu izgradnje Sarajevske zaobilaznice", istakao je direktor Ensad Karić, napominjući da će se upravo završetkom ovih radova omogućiti spajanje dionice od 80 kilometara autoceste od Zenice do Tarčina do kraja 2014. godine.