{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naplaćivanje preleta preko BiH

S
29.4.2009. u 10:28
0
15
Naplaćivanje preleta preko BiH
0
Naplaćivanje preleta preko BiH
Foto: Arhiv
BiH će prelete preko svog vazdušnog prostora početi naplaćivati tek u oktobru naredne godine, umjesto u novembru ove godine, rekao je zamjenik direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Marinko Šimunović.
Šimunović je naveo da je prvobitno bilo planirano da preuzimanje potpune kontrole vazdušnog prostora preko BiH počne 1. novembra, ali da su zbog kašnjenja u isporuci opreme i osiguranju sredstava za izgradnju objekata za njen smještaj rokovi pomjereni, pa će testiranje cijelog sistema početi 1. aprila 2010. godine.

"Ukoliko ne bude nikakvih problema sa sistemom, onda će njegovo korišćenje u punom kapacitetu početi 1. oktobra naredne godine'', istakao je Šimunović.

Prelete preko BiH trenutno kontrolišu agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju iz Beograda, odnosno Zagreba. Zarada od preleta preko BiH godišnje iznosi između 14 i 15 miliona eura, a trenutno 75 odsto ovih sredstava naplaćuju Beograd i Zagreb, pišu "Nezavisne novine".

BiH ima samo sistem za kontrolu slijetanja na domaće aerodrome, a u toku je uspostavljanje sistema za kontrolu svih letova kroz vazdušni prostor BiH, koja još nije potpuno usaglasila zakonodavstvo sa normama EU u ovoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: