BiH
3

Napadačici na Šteficu Galić tri mjeseca zatvora uslovno, porodica Galić odlazi iz Ljubuškog

Klix.ba
Štefica Galić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Štefica Galić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Vera Dedić, napadačica na Šteficu Galić, suprugu Neđe Galića, osuđena je na tri mjeseca zatvora, uslovno, odlukom Općinskog suda u Ljubuškom. Također, mora platiti 600 KM kao naknadu štete za uništene naočale.

Štefica Galić napadnuta je u junu nakon hajke pokrenute zbog prikazivanja filma "Neđo od Ljubuškog" autorice Svetlane Broz, koji govori o herojstvu i suprotstavljanju etničkom čišćenju u Ljubuškom 1993. godine.

Nju je napala službenica u Općini Ljubuški Vera Dedić, u dvorištu franjevačkog samostana i crkve na Humcu.

Sutkinja Katica Artuković proglasila je Veru Dedić krivom jer je vrijeđanjem, zlostavljanjem i nasiljem, drskim i bezobraznim ponašanjem ugrozila građanski mir te lakše povrijedila Šteficu Galić, što je okarakterizirano kao nasilničko ponašanje.

"Vera Dedić je nepravomoćno proglašena krivom i osuđena na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora i 600 KM na ime naknade štete. Barem neka satisfakcija. Pravda ipak postoji. Poslije svega što smo proživjeli u Ljubuškom moja porodica i ja odlučili smo otići. Čekali smo ishod presude. Kada vas protjeraju iz vašeg grada, vraćate se iz prkosa, ali kada vam se zgadi i grad i ljudi, koji su se sve vrijeme branili nacionalističkokatoličkim licemjerjem, šutnjom ili prijezirom, to vas boli i ne želite ostati među njima. Želite otići i ne okrenuti se. Zahvaljujem našim prijateljima koji su bili uz nas u svemu i svima koji su nam pružili podršku.", kazala je Štefica Galić za Klix.ba.

Vera Dedić u roku od jedne godine ne smije napraviti novo kazneno djelo, jer će u protivnom po odluci Ljubuškog suda u zatvor na tri mjeseca.