BiH
21

"Napad" na vodovodne cijevi: Novac osiguran, Vlada KS najavila početak opsežnih radova

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ako je suditi prema optimističnim najavama Vlade Kantona Sarajevo, građani glavnog grada BiH bi u narednih 30 dana mogli vidjeti početak velikog projekta rekonstrukcije vodovodne mreže.

Novac je prvenstveno obezbjeđen novcem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 30 miliona eura, s tim da je prva faza koja će početi za mjesec dana finansirana sa dodatnih 3,5 miliona KM za radove i dva miliona za projekat detekcije vodovodne mreže.

"Svih 30.000.000 eura (tri tranše od po 10 miliona) će biti usmjereni na kompletan vodovodni sistem. To znači da neće biti ulagano samo u cjevovod, nego i na rezervoare, pumpe i druge vitalne dijelove mreže za koje je potrebna intervencija", tvrde iz Vlade KS.

Radovi će se izvoditi na saobraćajno frekventnim lokacijama, tako da će MUP KS blagovremeno obavještavati građane o planu radova.

"Sredstva su obezbjeđena. Što se tiče nas, mi od VIK-a tražimo da sa mašinama na ulice izađu odmah danas, s tim da ViK ima svoje procedure koje nisu komplikovane i nema dugog čekanja. Na njima je sada da ispoštuju rokove koje su sami sebi dali", rekao je premijer KS Elmedin Konaković na današnjoj prezentaciji projekta rekonstrukcije.

Procedure su u sklopu Zakona o javnim nabavkama, a ViK će u realizaciju svih projekata krenutih odmah jer su jedni od drugih nezavisni. Početak radova očekuje se u narednih 30 dana.

"Vodovod je problem broj jedan u Kantonu Sarajevu. U planiranju budžeta pokazali smo koliko značaja dajemo problemu vodosnabdijevanja, ali nam je u februaru presudom Ustavnog suda FBiH zabranjeno djelovati na polju rješavanja komunalnih usluga i vodosnabdijevanja. Pokušali smo to riješiti čak i sa OHR-om, tražeći prelazna rješenja. Nismo htjeli izvještavati javnost jer dva mjeseca nismo mogli voditi borbu protiv nelegalnih potrošača. Ta je situacija bila strašna i zato malo kasnimo", rekao je Konaković.

Zakoni su ponovo doneseni i omogućen je nastavak rada na rješavanju problema. Sam VIK je dostavio plan koji je Vlada KS tražila sa naznačenim rokovima za izvršenje, a nakon finansijske 'akrobatike' osigurana su potrebna sredstva za početak radova.

"Mi ćemo na sjednici 27. aprila napraviti rebalans budžeta jer moramo predvidjeti zaduženje kod EBRD-a. Istovremeno moramo raditi rebalans programa javnih investicija kako bi vodovod u kratkim rokovima od 60 do 90 dana mogao završiti posao", objasnio je Konaković.

Sredstva naznačena kao "nedostatna" su obezbjeđena rebalansima unutar Vlade. U toku izvođenja radova neće biti obustave isporuke vode, osim kada se paralelne cijevi budu vezale na mrežu, ali se redukcije ne mogu zaobići kada na red dođu komplikovani zahvati.

"Zadnja ozbiljna ulaganja desila su se u periodu od 1997. do 2000. godine. Katastrofalan je srazmjer vode koja se 'zahvati' na izvorištu i one koja se naplati. Tu postoji gubitak od 70 posto i to je primarni cilj. To mjerimo i tu vidimo koliko napredujemo u smislu rješavanja problema. Problem vodovoda je neoprvadan. Posljedica je lošeg gazdovanja svih subjekata, vlada, resornih ministara i bivših menadžmenta VIK-a", kazao je Konaković koji je dodao kako se ne može očekivati da problem bude riješen za šest mjeseci s obzirom da se tek počinje sa prvom fazom.

Istaknuto je kako je u interesu Vlade KS da se spiskovi nelegalnih potrošača redovno dostavljaju javnosti jer su to ljudi koji nanose veliku štetu sistemu.

Također, u toku je javni međunarodni poziv za detekciju mreže kako bi se konačno znalo gdje je svaki "šaraf i pukotina".

"Očekujemo da taj projekat vrijedan dva miliona KM počne u junu, a pomoću njega ćemo lakše rasporediti novac od EBRD-a", zaključio je Konaković