{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napad na crkvu u Blažuju je čin koji nema opravdanja

S
23.5.2013. u 12:31
0
16
Napad na crkvu u Blažuju je čin koji nema opravdanja
0
Predstavnici Međureligijskog vijeća (MRV) BiH i sarajevske opštine Ilidža oštro su osudili napad na hram Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj, na kojem su polupana stakla na šest prozora i ispisane poruke neprimjerenog sadržaja, ističući da ovakav čin nema opravdanja.
Paroh blažujski Bojan Kulašević istakao je da mu podrška MRV BiH mnogo znači, napomenuvši da ima dobru saradnju sa načelnikom opštine Ilidža Senaidom Memićem i policijom koja profesionalno radi svoj posao.

Navodeći da ne zna koji su motivi ovog napada, paroh Kulašević je rekao novinarima da su vjernici bili vidno uznemireni, kao i da o čestim napadima i provokacijama i ne obavještava javnost, kako se ne bi još više uplašili.

Član MRV BiH koji zastupa Katoličku crkvu Dario Bernadić rekao je da je žalosno što se u ovoj zemlji često dešavaju napadi na vjerske objekte u BiH.

"Ova crkva je česta meta napada vandala i ovakav čin poziva na budnost i reakciju vjerskih zajednica, ali i od državnih organa", rekao je Bernadić.

On je istakao da napad na vjerski objekat nije valjan ni po vjerskim, ni po civilnim zakonima i ne uklapa se u običajno pravo, jer je na ovim prostorima duga tradicija zajedničkog života.

"Ovo nije ni civilizacijski, ni kulturno. Više vjerujem da je u pitanju huliganstvo, nego nacionalni motiv", ocijenio je Bernadić i izrazio podršku parohu blažujskom.

Izaslanik muftije sarajevskog Enver Prolaz smatra da "napad nije izvršen na nacionalnoj osnovi", već da je riječ o huliganima koje treba žestoko kazniti kako se ovo više ne bi ponavljalo.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Sarajevu i član Izvršnog odbora MRV BiH Boris Kožimljakin smatra da osude nisu dovoljne i da se sistem mora pozabaviti ovim stvarima.

"U školama i porodicama mora se poraditi na odgoju djece. Prošle godine napadi na vjerske objekte su smanjeni, ali ove godine se intenziviraju", upozorio je Kožimljakin.

Predsjedavajuća Opštinskog vijeća Ilidže Smiljana Viteškić istakla je da opština osuđuje ovaj napad, koji nema opravdanja. "Počinioci se moraju pronaći i kazniti", rekla je Viteškićeva, koja je obećala i pomoć opštine u saniranju štete.

Nepoznati počinilac ili više njih oskrnavili su jučer hram Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj, polupavši stakla na šest prozora i ispisavši neprimjerene poruke. Vandali su na zidu hrama sa oltarske strane tamnom bojom ispisali "Allah".

Hram Svetog Save u Blažuju bio je meta napada i prije mjesec dana kada su nepoznati počinilac ili više njih pokušali da u noći između 21. i 22. aprila zapale ulazna vrata. Pretpostavlja se da je tada neko pokušao da izazove požar tako što je vrata i tepih posuo benzinom i onda zapalio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: