BiH
33

Namoora: Palestincima oduzeta osnovna ljudska prava

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora upozorio je danas na teška i brojna kršenja ljudskih i građanskih prava Palestinaca koji žive u Izraelu, i čine jednu četvrtinu stanovništva te zemlje.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", palestinski ambasador ukazao je na tešku situaciju u kojoj se nalazi približno dva miliona Palestinaca, koji su ostali su da žive unutar Izraela.

"Možemo reći, bez ikakvog pretjerivanja, da Izrael trenutno provodi segregaciju koja je puno gora od segregacije i aparthejda koji je primjenjivan u Južnoafričkoj Republici", kazao je Namoora, govoreći o temi ''Pozicija palestinskog naroda u Izraelu''.

Istovremeno, navodi da je diskriminacija Palestinaca prisutna na svim nivoima - u obrazovanju, ekonomiji, infrastrukturi..., te da oni nemaju jednaka prava kao građani Izraela.

"Nažalost sve izraelske vlade, pogotovo one desničarske, zaboravljaju da su upravo Palestinci starosjedioci u svojoj zemlji i da je sama država Izrael zasnovana na ruševinama palestinske države", istakao je ambasador Namoora, navodeći da se, iako su starosjedioci koji imaju svako pravo na vlastitu domovinu, oni tretiraju kao stranci.

Podsjetio je da je u saradnji s OUN-om ustanovljen Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom u Izraelu, te da svi dobronamjerni ljudi u svijetu, među kojima i Bosanci i Hercegovci, suosjećaju s patnjama Palestinaca, kojima su, kako je istakao, oduzeta osnovna ljudska prava.

Na teško stanje s kojim se suočava palestinski narod ukazao je i predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib, potcrtavajući značaj širenja istine o tome i uloge medija na tom planu.

"Veliki problem čini upravo medijska blokada kojom se pokušavaju sakriti zločini s kojim se već 69 godina suočava palestinski narod", kazao je Hebib, navodeći da je veoma teško doći do pravih informacija o stanju Palestinaca u Izraelu.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović kazao je u uvodnom dijelu skupa "da od 1948. godine traje katastrofa palestinskog naroda poznata kao 'Palestinska Nakba', a u kojem periodu je okupirano dvije trećine palestinske zemlje i protjerano više od milion Palestinaca".