"Bordo-Plavi"
202

Nakon zdravstvenih iskaznica pogrešan grb i na tramvajskim stajalištima u Sarajevu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto je još 14. aprila ove godine uputio inicijativu Ministarstvu saobraćaja KS da se uklone sve informativne table na tramvajskim stajalištima jer je grb Kantona Sarajevo upotrijebljen na nedozvoljen način. Nadležni ni do danas nisu reagirali.

Prema članu 2. Zakona o grbu i zastavi Kantona Sarajevo, (...) Lijeva polovina grba je bordo (CO M 100 Y 100 K 40), a desna polovina grba je tamnoplava, što nije slučaj na grbu na tramvajskim stajalištima. Članom 9. Zakona o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo propisano je da se ovakav grb Kantona ne može upotrijebiti na javnom mjestu i mora se povući iz upotrebe.

Na fotografiji u prilogu je vidljivo da je lijeva strana tamnoplava, a trebala je biti bordo, dok je desna bordo, a trebala je biti tamno plava.

"Kako je grb Kantona Sarajevo upotrijebljen na nedozvoljen način i kao takav nije podoban za upotrebu, podnosim inicijativu da se sve informativne table s nazivima tramvajskih stajališta uklone te da se protiv odgovorne osobe pokrene prekršajni postupak, odnosno izda prekršajni nalog, jer cijenimo da su ostvarena sva obilježja prekršaja", naveo je Forto.

Ipak, do danas nadležni iz Ministarstva saobraćaja nisu uradili ništa da se sporni detalj izmijeni. Odgovornost snosi i Gradska uprava Sarajeva koja je i provela projekt postavljanja tabli s nazivima tramvajskih stajališta.

Podsjetimo, sličan problem je bio i kod sprovođenja projekta elektronskih zdravstvenih knjižica i tada je pogrešno odštampano 20.000 kartica.