BiH
1.1k

Sarajevo za turiste: Postavljene table sa nazivima tramvajskih stajališta

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon 15-ak godina Sarajevo je napokon dobilo prijeko potrebne informativne table sa nazivima tramvajskih stajališta.

Dok stalnim stanovnicima grada one nisu toliko potrebne, sve veći broj turista pokazao je potrebu da se imena tramvajskih stanica ponovo nađu uz stajališta širom grada. Potrebu za tablama prepoznala je Gradska uprava Grada Sarajeva i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

"Trenutno se izvode radovi na postavljanju informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama. Cilj ovog projekta je omogućavanje bolje informisanosti korisnika javnog gradskog prevoza putnika, prvenstveno turista koji zadnjih godina u sve većem broju posjećuju naš glavni grad", rekao je za Klix.ba Adnan Alikadić iz Direkcije za puteve.

Kako nam je rečeno, table su obložene antigrafit folijom koja će omogućiti lakše čišćenje, ali i dodatnu UV zaštitu.

U sklopu projekta bit će postavljeno 50 informativnih tabli na tramvajskim stajalištima, a u razgovoru sa predstavnicima Gradske uprave istaknuto je kako se nadaju da će se projekat proširiti i na autobuska te trolejbuska stajališta.

Prezentacija informativnih tabli bit će upriličena poslije 6. aprila, a vrijednost projekta iznosi oko 27.000 konvertibilnih maraka koje su osigurali Direkcija za puteve i Grad Sarajevo.

Paralelno sa projektom tabli na tramvajskim stajalištima, Direkcija za puteve u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ovih dana radi na postavljanju tabli sa upozoravajućim natpisima za pješake na stubovima semafora i na drugim mjestima gdje pješaci često prelaze kolovoz, a na kojima je to zabranjeno ili je opasno.