Smanjiti zagađenje
296

Nakon zabrane na ulicama Sarajeva nešto manje starijih vozila, ali ima i onih koji krše pravila

Piše: S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što je Operativni štab Kantona Sarajevo ukinuo epizodu "Upozorenje", a do daljnjeg ostavio na snazi epizodu "Pripravnost" koja između ostalog podrazumijeva zabranu kretanja starijih vozila na glavnoj saobraćajnici u Sarajevu (pravac Baščaršija - Ilidža), ekipa portala Klix.ba je provjerila da li se građani pridržavaju te odluke.

Epizoda "Pripravnost" je prva epizoda iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u Sarajevu. Ta mjera između ostalog podrazumijeva i zabranu kretanja automobila na potezu Baščaršija-Ilidža čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a.

Na sarajevskim ulicama ekipa portala Klix.ba primjetila je manji broj starijih automobila, ali ipak ima onih koji su se oglušili na zabranu te aktivno učestvuju u saobraćaju.

Na terenu nismo primjetili ni značajnije policijske kontrole. Tome moguće doprinosi i nešto manji stepen zagađenosti zraka u prethodnih nekolio dana, ali se već početkom slijedeće sedmice ponovo očekuje veća zagađenost.

Podsjetimo, nadležni smatraju da su automobili, pored privatnih ložišta najveći zagađivači u Sarajevu, pa je nedavno u razmatranju bila i opcija saobraćaja po principu par-nepar, koja su građani i kada je uvedena prije dvije godine s negodovanjem dočekali.

Evidentno je da je se problem zagađenosti zraka mora dugoročno rješavati, a jedna od mjera, poput zabrane kretanja starijih vozila dok traje mjera koju je odredio Operativni štab KS, bi se u svakom slučaju trebala dosljedno primjenjivati.