Sutra Evropska liga
16

Nakon velike pauze u Mostar konačno sletio avion, dovezao igrače iz Luksemburga

G. Š.
Na mostarski aerodrom gdje je zračni promet rijetka pojava, danas je sletio jedan avion. Dovezao je nogometaše iz Luksemburga protivnika Zrinjskog u Evropskoj ligi.

Riječ je o avionu kompanije Luxair, Dash-8 Q400 koji je dovezao nogometaše luksemburškog Differdangea koji sutra u Evropskoj ligi igraju sa mostarskim Zrinjskim pod Bijelim Brijegom.

Mostarskom aerodromu s dolaskom koronavirusa su ukinuti svi redovni letovi i zračni promet gotovo da ne postoji. Tako je u zadnjih pola godine na mostarsko tlo sletjelo svega nekoliko manjih aviona koji su uglavnom bili medicinski ili su dovezli manje grupe putnika.

O novim uspostavama zračnih veza i oživljavanju zračnog prometa nad mostarskim nebom za sada nema nikakvih naznaka. Zbog toga se ova firma nalazi u izuzetno teškoj situaciji i sudbina Aerodrom Mostar kao i tamošnjih uposlenika je već mjesecima apsolutno neizvjesna.

Financijsku krizu u koju je zapao, Aerodrom Mostar teško može prevazići bez konkretne pomoći države.

Aktivnosti koje provodi rukovodstvo koje je imenovano u jeku pandemije i najtežih trenutaka ove firme radi pod velom tajne.

Novi direktor Aerodroma Mostar Ivan Ljubić je svim radnicima zabranio davanje izjava za medije, a od kad je preuzeo funkciju čelnog čovjeka te firme, za javnost je nedostupan.

Specijalizirani portal Ex-Yu Aviation piše kako Aerodrom u Mostaru u julu nije zabilježio niti jednog putnika. Aerodrom su posebno pogodili otkazi Croatia Airlinesa i Eurowingsa zbog pandemije, a po ocjenama novog rukovodstva situacija ne može biti gora.