{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon temeljite obnove Turalibegova džamija u Tuzli blista punim sjajem

14.9.2014. u 14:31
87
44
Nakon temeljite obnove Turalibegova džamija u Tuzli blista punim sjajem
87
Poslije šestogodišnje obnove, utrošenih 1.360.000 KM, Turalibegova džamija u Tuzli zablistala je punim sjajem, a danas je i svečano otvorena mnogoborojnim vjernicima.
Džamija je izgrađena prije smrti velikog dobrotvora i vakifa Gazi Turali-bega, odnosno 1548. godine i od tada do danas četiri puta je obnavljana: 1890., 1910., 1968. i u periodu 2008. - 2014.

Gazi Turali-beg jedan je od najznačajnih ličnosti tuzlanske historije. U vakufnami je zavedeno kako je uvakufio 38 dućana, han, haman, vodovod, jednu četvrtinu slanih izvora koji su bili u njegovom vlasništvu, zemljište i mnoge druge vrednote.

Nažalost, skoro pet vjekova kasnije kao svjedočanstvo njegove dobrote i plemenitosti ostala je samo Turalibegova džamija u centru Tuzle.

"Obavljena je najtemeljitija obnova džamije. Projektanti su bili Husein Dropić i Zlatko Ugljen, a pored podrške institucija moram pomenuti i naše tuzlanske vakife Omera Delalića i hadži Murata Pezića. Džamija je vraćena na svoje prvobitne temelje, jer su svojevremeno njeni temelji zasuti 145 centimetara, a za tu dužinu je podignut njen krov", pojasnio je Hasan efendija Spahić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović konstatovao je kako je Tuzla imala sreće da u 16. vijeku u tom gradu živi i radi Gazi Turali-beg, veliki čovjek i veliki vakif.

"Mi pravnici znamo za izreku Muhameda a.a. koja glasi: 'Vakufi se ne mogu otuđiti dok postoji nebo i zemlja'. Nažalost ratovi, različiti režimi, ekonomske i socijalne krize od 16. vijeka pa na ovamo dosta su oštetili ukupni u vakufnami sadržani Turali-begov vakif. Ali, zaslugom dobrih ljudi, prvenstveno Islamske zajednice, zadržan je kontinuitet Turalibegove džamije, koja je jedna vrsta magneta za sve one koji dođu u Tuzlu“, kazao je Imamović.

Tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović naveo je kako se Turalibegova i Behrambegova džamija u Tuzli ubrajaju u red najpoznatijih džamija u BiH. Najavio je kako će se uskoro krenuti sa obnovom Behrambegove džamije, a potom i medrese u blizini te džamije.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović istakao je kako je Sarajevo uspjelo sačuvati Gazi Husrev-begov hajrat, a Tuzla tek počinje otkrivati korijene svoje prošlosti kroz ime Gazi Turali-bega.

"Svi smo znali ovu džamiju kao Poljsku džamiju, jer je izgrađena u polju, a ne u zidinama grada. Turali-beg je imao viziju širenja grada, zato je sagradio džamiju u polju jer je znao kako će se grad širiti. Ovo je samo znak da put našeg naroda nije, kako to neki misle, dug četiri godine. Naš put je dug nekoliko vjekova", rekao je reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: