Politička ofanziva
67

Nakon susreta Čović - Izetbegović u Mostaru: Najavljen i sastanak SDA - SNSD u Sarajevu

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se danas u Sarajevu kako bi razgovarale o uspostavi vlasti na državnom nivou.

Kako nam je potvrđeno, razgovori će biti održani u zgradi Parlamentarne skupštine BiH od 15:00 sati.

Ovaj sastanak dolazi brzo nakon susreta stranačkih delegacija HDZ-a i SDA u Mostaru koje predvode lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Taj sastanak bi se trebao završiti do 14 sati, kada je planirana konferencija za novinare.

Delegaciju SDA u Sarajevu predvodit će zamjenik predsjednika ove stranke Adil Osmanović, dok će u delegaciji biti i dvojica potpredsjednika: predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Edin Ramić, aktuelni federalni ministar za izbjeglice.

Prema nezvaničnim informacijama, dva uporedna sastanka stranka SDA, HDZ-a i SNSD-a u samo nekoliko sati u dva grada zakazana su sa željom da se konačno dogovori formiranje Vijeća ministara BiH uprkos barijerama koje su sami lideri postavili u proteklom periodu, a tiču se raspodjele resora, odnosno broja fotelja u samom Vijeću ministara BiH.

Dodik je jučer, naime, poslao oštre poruke SDA, optuživši je za onemogućavanje implementacije izbornih rezultata.

''SDA misli da ima neku pametnu politiku onemogućavanja implementacije izbornih rezultata. Cilj im je da zadrže podobne Srbe na različitim pozicijama. Ide period u kojem se imenuju ljudi u agencijama. Obična laž koju dobijamo od Izetbegovića. Nas ne zanima njihovo stalno političarenje, jaukanje i prikazivanje sebe kao više vrijednog. Republici Srpskoj pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministra'', kazao je Dodik danas u Mostaru.

Odgovorio mu je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenivši da je jedini krivac što do sada nije uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH Milorad Dodik.

Komentirajući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a da "Bošnjaci vrše opstrukcije", Džaferović je istaknuo da je to zamjena teza te da jedino Dodik svojim potezima i izjavama opstruira konstituiranje Vijeća ministara, ali i rad Predsjedništva BiH.