BiH
10

Nakon skoro godinu dana još se ne zna ko je naručio tone pokvarenih konzervi za vojnike OSBiH

Piše: Dž. Čolak
Pripadnici OS  BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripadnici OS BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon skoro godinu dana, kada su u javnost procurile informacije kako vojnici Oružnih snaga (OS) BiH jedu zalihe konzervirane hrane kojoj istječe ili je istekao rok trajanja, istraga Ministarstva odbrane BiH o krivcima loših javnih nabavki još nije završena, niti se, naizgled, neko time bavi.

Naime, kontaktirali smo nekoliko puta Ministarstvo odbrane BiH kako bismo došli do informacije ko je odgovoran za narudžbu konzervi, ali konkretan odgovor nismo dobili.

Ministrica čeka odgovor

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije uključena u istragu, a glavnu riječ vodi Generalni inspektorat Ministarstva odbrane BiH prema nalogu ministrice odbrane BiH Marine Pendeš.

Pendeš nam je kazala da još nije dobila izvještaj generalnog inspektora o krivcima isporuke pokvarenih konzervi.

"Bilo je pokušaja da se vrate konzerve kojima je istekao rok, ali još ne mogu govoriti ništa o tome da li je bilo nezakonitih radnji. Ne želim kalkulirati", kaže Pendeš.

Na pitanje zašto je Ministarstvo odbrane BiH od švicarske firme Kreis BiH tražilo zamjenu oko 15 tona konzervi kojima rok trajanja istječe tek 2018. godine, Pendeš nam odgovara: "Ne znam ja koja je to institucija".

S druge strane, kako saznajemo iz Zajedničkog štaba OS BiH, kada su uočene promjene na ambalažama konzervirane hrane u smislu deformisanosti, korozije ili bombaže, dobavljači su vršili zamjenu konzervi u skladu sa važećim ugovorom. Podsjećamo, u brigadama OS BiH prije godinu dana bilo je više od 300 tona konzervi kojima istječe ili je istekao rok trajanja.

"Na sve dosadašnje zahtjeve dobavljači su odgovorili pozitivno. Konzervirana hrana koja je nabavljena za potrebe OS BiH planski se troši u skladu sa deklariranim rokovima upotrebe, tako da u OS BiH trenutno nema konzervi sa isteklim rokovima upotrebe", kazali su nam iz Zajedničkog štaba OS BiH.

Pravilne isporuke

Prema podacima o javnim nabavkama za period od 2011. do 2015. godine, Ministarstvo odbrane naručivalo je konzerve od firmi Akova Impex Sarajevo, Kreis BiH, Duga komerc, Pakol Pale i Nedomex Pale. Svi od ovih dobavljača tvrde da su robu isporučivali pravilno, prema tenderskoj dokumentaciji i traženim LOT-ovima. Prema ugovoru, niko od njih nije dužan vršiti povrat robe kojoj istječe ili je istekao rok trajanja.

"Zajednički štab OS BiH je u skladu sa Pravilnikom i Planom ishrane pripadnika OS BiH poduzeo adekvatne mjere koje omogućavaju planski utrošak svih raspoloživih konzervi hrane u njihovom deklariranom roku upotrebe", kazali su nam iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, izvještaji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH iz 2016. godine pokazali su da je Ministarstvo odbrane BiH nabavilo nepotrebne i ogromne količine konzervi za pripadnike OS BiH. Iz ovog Ministarstva tada su rekli da im te konzerve trebaju u slučaju požara, poplava i mobilizacije.