BiH
2

Nakon rekonstrukcije zgrade Općine Novo Sarajevo uštede oko 45.000 KM godišnje

FENA
U okviru UNDP-ovog (Razvojni program Ujedinjenih nacija) projekta "Zeleni ekonomski razvoj" danas je svečano obilježen završetak projekta povećanja energetske efikasnosti zgrade Općine Novo Sarajevo, nakon kojeg se očekuju brojne uštede.

Projekat je finansiran sredstvima Općine Novo Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Ambasade Švedske u BiH.

Kako je istaknuo voditelj Sektora za energiju i okoliš UNDP-a Sanjin Avdić brojne su beneficije ovakvih projekata, od uštede energije, ispunjavanja direktiva Evropske unije do zapošljavanja nove radne snage, dodajući da se sredstva od uštede energije mogu usmjeriti na druge projekte.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić smatra da upravo ovakvi projekti mogu osigurati da u Sarajevu ne bude toliko zagađenja zraka, a samim tim i maglovitih dana u zimskim mjesecima.

Implementacijom mjera energetske efikasnosti u zgradi Općine postigao se rezultat smanjenja energetskih potreba zagrijavanja ili hlađenja, što će doprinijeti uštedama na godišnjem nivou od oko 45.000 KM, a emisije CO2 će biti smanjene za 626 tona godišnje.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podvukao je da je u KS urađeno još nekoliko projekata "utopljavanja" zgrada, ali je ovo prva javna zgrada koja je na taj način "utopljena", dodajući da zbog značajnih ušteda ovakvi projekti trebaju biti prioritet i vlada i lokalnih zajednica.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo podsjetio je da je realizacija projekta poboljšanja energetske efikasnosti objekta zgrade Općine Novo Sarajevo, rađena je u dvije paralelne faze.

Prva faza je obuhvatila rekonstrukciju “starog” dijela zgrade koju je implementirala Općina Novo Sarajevo u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, dok je druga faza obuhvatila rekonstrukciju “novog” dijela zgrade koju je implementirala Općina u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

UNDP projekt “Zeleni ekonomski razvoj” kroz aktivnosti uvođenja mjera energetske efikasnosti u javni sektor u BiH ima za cilj smanjenje javne potrošnje energije, smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte, te podizanja svijesti o značaju energetske efikasnosti u BiH.