BiH
5

Nakon redovne moguća i hitna sjednica Doma naroda o izmjenama Izbornog zakona

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH započeo je redovnu sjednicu, nakon koje bi trebalo da bude održana i hitna sjednica Doma na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić je na početku sjednice obavjestio delegate da će po završetku ove sjednice, s velikom vjerovatnoćom, biti održana treća hitna sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj će biti razmatran zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

"To je dogovoreno na zajedničkom kolegiju oba doma PSBiH održanom jučer. O konačnoj potvrdi ove infromacije delegati će biti naknadno informirani nakon što se uvjerimo da je ovakav prijedlog u ovoj proceduri došao do našeg doma", kazao je Tadić.

Delegati su na redovnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, uvodi se i definira pojam "kandidati na obuci" kao kategorija lica na službi u Oružanim snagama, fleksibilnije uređuje procedura izbora i postavljenja oficira na formacijsko mjesto komandanta puka, preciznije se propisuju uvjeti za unapređenje te stjecanje uvjeta za penziju.

S obzirom na to da je ovaj zakon usvojen u različitom tekstu u odnosu na tekst koji je ranije usvojio Predstavnički dom bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.