BiH
0

Nakon poslaničkih pitanja i inicijativa prekinuta sjednica Predstavničkog doma

FENA
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je iscrpljen termin za poslanička pitanja i inicijative, u Sarajevu je u kasnim popodnevnim satima prekinuta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i bit će nastavljena sutra u 10 sati.

Na dnevnom redu će sutra biti više zakona, od kojih su neki upućeni u proceduru u formi prijedloga a neki tek u nacrtu. Jednu od poslaničkih inicijativa je danas imala nezavisna poslanica Spomenka Mičić predloživši da 2014. bude u Federaciji proglašena godinom podrške autističnim osobama. O toj, kao i drugim inicijativama, Predstavnički dom će se izjasniti na narednoj sednici, a Mičić očekuje podršku ostalih kolega poslanika. Obrazložila je da u svijetu, a time i u Bosni i Hercegovini, raste broj autističnih osoba te dodala da autizam nije samo zdravstveni već i socijalni i obrazovni problem.

"Blagovremeno prepozavanje i rano otkrivanje pruža autističnoj djeci mogućnost uključivanja u tretman koji će im pomoći da bolje funkcionišu i olakšati život i njima i njihovim porodicama", obrazložila je Mičić.

Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost BiH, postavio je danas (poslaničko) pitanje koje se također odnosi na sektor zdravstva. Njega interesira da li onkološki pacijenti Univerziteta Kliničkog centra u Sarajevu moraju sami da finansiraju kemoterapiju. Pitanje sasvm drugačije naravi postavila je poslanica Demokratske narodne zajednice Hafeza Sabljaković a nju zanima da li je i na osnovu čega sarajevski advokat Hakija Kurtović naplatio iz federalnog budžeta oko 850.000 KM.

"Je li to naplaćeno po osnovu tužbi državnih službenika, da li mu je taj iznos isplaćen samo za jednu godinu i koliko je ukupno naplatio iz federalnog budžeta na osnovu tužbi državnih službenika", pita Sabljaković.

Prema uobičajenoj praksi u Parlamentu, na poslanička pitanja nadležni dostavljaju odgovore naknadno, najčešće na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma. Desi se, mada rjeđe, i da nadležni u čijoj je ingerenciji problematika prisustvuju tog trenutka u skupštinskoj sali te odgovore odmah.