Koalicija na ispitu
29

Nakon odluke Ustavnog suda: Hoće li HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona dobiti podršku u Parlamentu?

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud BiH danas je razmatrao apelaciju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona. Ustanovljeno je da vitalni nacionalni interes nije povrijeđen i da je sve urađeno u skladu s procedurama. Stručnjaci strahuju da je ovaj scenarij bio očekivan, kako bi HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona bio usvojen.

Sifet Podžić, delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je za Klix.ba da će HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona definitivno dobiti većinu u Domu naroda i da će ići dalje u proceduru.

"U Domu naroda će definitivno proći, imajući u vidu prijašnje glasanje. Mislim da će imati većinu. Međutim, glavne stvari će se odvijati na Predstavničkom domu. Ja vjerujem i nadam se da to neće proći u Predstavničkom domu. Sve će zavisiti od dogovora dvije koalicione partije u vlasti SDA i HDZ-a, ali ja se iskreno nadam da ovako nakaradna stvar neće proći", kazao je Podžić.

Prema Podžićevim riječima, nije isključeno da se već ranije znalo kakva će biti odluka Ustavnog suda, da bi prijedlog dalje mogao nesmetano da ide u proceduru, a da pri tome SDA bude amnestirana od odgovornosti.

"Međutim, ima sasvim dovoljno ozbiljnih zastupnika u SDA, ali i u drugim strankama, koji neće dozvoliti da ovako nakaradna stvar prođe", poručio je Podžić.

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić kazao je za Klix.ba da je odluka Ustavnog suda bila apsolutno očekivana.

"Kolege iz Kluba Bošnjaka su pokrenule pitanje vitalnog nacionalnog interesa na proceduru. Nebitno da li je procedura hitna, redovna ili skraćena ona ne može ugrožavati interese bilo kojeg naroda", poručio je Karamatić.

Dodao je da se u prijedlogu zakona ne nalazi ništa što ugrožava bilo koga, nego se nalaze rješenja koja rješvaju presudu Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića i presudu Ustavnog suda o neustavnosti izbora članova Gradskog vijeća Mostara.

"Naš prijedlog samo rješava te dvije presude i ništa se spektakularno u njemu ne nalazi da bi moglo bilo koga ugroziti. Ja očekujem na idućoj sjednici Doma naroda da ovaj zakon bude usvojen, a nakon toga da nastavi svoj život u Predstavničkom domu. U konačnici očekujem da bude usvojen", kazao je Karamatić.

Istakao je da neusvajanje zakona ne bi dovelo u pitanje provođenje izbora, nego implementacija izbornih rezultata.

Na konstataciju da HDZ-ov prijedlog ne impelemntira presudu u predmetu Sejdić-Finci, Karamatić ističe da se to ne može riješiti izbornim zakonom i da je to traženje razloga da prijedlog ne bude usvojen.

"Za implementiranje presude u predmetu Sejdić-Finci su potrebne izmjene ustava. Za izmjenu ustava su potrebne dvije trećine u oba doma parlamenta, a SDA ima nekontrolirane ruke svojih zastupnika, tako da ne vidim kako bi došli do te dvije trećine s kojima bi mogli promijeniti ustav na način da se usvoje izmjene vezane za presudu Sejdić-Finci", kategoričan je Karamatić.