BiH
1

Nakon odluke Predsjedništva stranke: Krajiška SDA i dalje podijeljena

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon sjednice Predsjedništva SDA koja je održana u petak, uslijedile su prve sankcije za pojedine općinske organizacije u kojima stranka nije postigla željeni uspjeh na proteklim lokalnim izborima, a sankcije se odnose na općine Bihać, Bužim, Zenica, Visoko, Kalesija, Ključ i Gračanica.

Predsjedništvo SDA zadužilo je kantonalne odbore Stranke da u roku od dva mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA i uvedu povjereništva u općinama u kojima nije zadržana pozicija načelnika općine/grada i u kojima je istovremeno lista SDA osvojila manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore.To se odnosi na općine/gradove Bihać, Bužim, Zenica, Visoko i Kalesija.

Također, Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore da u roku od dva mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA u općinama u kojima SDA nije imala i nije osvojila poziciju načelnika općine, a lista SDA je imala značajniji pad u broju osvojenih glasova ili mandata. To se odnosi na općine Ključ i Gračanica.

U Bužimu iz SDA isključeni brojni ugledni članovi stranke

Kao što je primijetno, tri od sedam navedenih općina/gradova nalaze se u Unsko-sanskom kantonu, pa je i više nego evidentno da su u centrali SDA nezadovoljni radom općinskih organizacija stranke u Bužimu, Bihaću i Ključu.

Zastupnik u Skupštini USK Nisvet Jusić vidi pozitivnom reakciju Predsjedništva SDA i uvođenje povjereništva u općinske organizacije koje su ostvarile loš izborni rezultat.

Jusića je pet dana nakon izbora, zajedno sa još nekoliko istaknutih članova, općinski odbor SDA Bužim isključio iz stranke jer su, kako je pojašnjeno, "otvoreno i javno radili protiv političkih ciljeva i interesa SDA, Općinske organizacije SDA Bužim i kandidata SDA za načelnika općine, gospodina Agana Bunića, te su direktno učestvovali u kampanji i promociji 'nezavisnih listi' i 'nezavisnog' kandidata za načelnika Općine Bužim".

Jusić ne negira da su on i brojni drugi pojedinci, ali i hiljade građana Bužima, nezadovoljni radom i djelovanjem Kasima Mulalića, aktuelnog zastupnika u Predstavničkom domu parlamenta FBiH i dugogodišnjeg prvog čovjeka SDA Bužim, davali podršku nezavisnom kandidatu Zikriji Durakoviću. Isto tako napominje da su u Bužimu u proteklom periodu iz SDA izbačeni brojni dugogodišnji članovi, bivši predsjednici stranke, kantonalni i općinski zastupnici, ministri u Vladi USK, direktori javnih preduzeća, pa čak i ugledni privrednici iz općine, što je, po njemu, kad-tad moralo ostaviti posljedice po stranku.

"Izborni debakl u Bužimu rezultat je politike isključivosti i netolerancije koju je artikuliralo aktuelno rukovodstvo općinske organizacije u proteklom periodu. Svi oni koji su ukazivali na pogubnost takvog političkog djelovanja, a takvih je jako veliki broj, marginalizirani su i na kraju isključeni iz članstva u SDA", kaže Jusić za naš portal, dodajući da građani nisu glasali protiv stranke već protiv pojedinaca koji nisu imali sluha za drugačije mišljenje.

SDA Bihać: Očekivali smo ovakvu odluku Predsjedništva

U SDA Bihać ističu da su očekivali ovakav razvoj situacije, s obzirom na to da je Sead Kadić, predsjednik OO SDA Bihać, samo dan nakon izbora podnio ostavku na funkciju zbog, kako je tada kazao, "izbornog debakla SDA u USK".

"Gospodin Kadić svoju ostavku nije ni planirao povlačiti tako da je za nas očekivana odluka da se ide u rekonstrukciju općinske organizacije SDA Bihać, s tim da mi smatramo, iako smo izgubili mjesto gradonačelnika, da smo ostvarili zadovoljavajući rezultat kada je u pitanju Gradsko vijeće, jer imamo najveći broj vijećnika. Vjerujemo da prilikom te rekonstrukcije neće biti drastičnih mjera od strane Kantonalnog odbora", kazao je za Klix.ba Damir Hodžić, portparol OO SDA Bihać i zastupnik u Skupštini USK.

On ističe da će OO SDA Bihać nastojati da zadrži svoju poziciju unutar Kantonalnog odbora, ali da će vjerovatno doći do određenih promjena u članovima ovog organa.

"Po funkciji novi predsjednik ili povjerenik bilo koje općinske organizacije ujedno je i član kantonalnog odbora stranke i tu može doći do određenih korekcija", kazuje Hodžić.

Jusić, pak, napominje da je sada velika odgovornost na Kantonalnom odboru koji kroz imenovanje povjereništava treba ukazati povjerenje onima koji imaju kapacitet da obnove povjerenje građana u SDA, ističući da predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić ima podršku zastupnika u Skupštini USK da stabilizira političke prilike na kantonu.

"S druge strane, plašim se samo da ovo ne budu kozmetičke promjene i da ne dođe do ucjena prema kantonalnom Izvršnom odboru od strane svih onih koji bi sada trebali biti smijenjeni, tako da pokušaju zadržati sebe ili neke ljude koji su njima odani, tako da se politički kurs uopće ne promijeni", kaže za kraj Jusić.