Priprema terena?
57

Nakon odluke o cigaretama i plinu: U 2020. godini moguće povećanje PDV-a i cijene hljeba

M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz godine u godinu život u Bosni i Hercegovini postaje skuplji, a vlasti svojim građanima šalju novogodišnju čestitku u vidu povećanih cijena već 1. januara.
Iako je Vijeće ministara BiH 2018. godine utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina, a kojim se predviđa da cijene cigareta neće biti povećane 2020. i 2021. godine, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je saopćila kako od 1. januara 2020. godine cigarete poskupljuju od 0,10 do 0,30 KM po kutiji.

Od 1. januara cijena plina će biti niža za 8,95 posto, ali s obzirom na to da je ove godine povećana za 29,29 posto, građani će i dalje plaćati višu cijenu u odnosu na ranije. Izuzetak su građani Kantona Sarajevo gdje je kantonalna Vlada donijela odluku da nastavi subvencionirati grijanje, a građani plaćaju cijenu istu kao prije poskupljenja.

Električna energija u Republici Srpskoj poskupjela je u posljednjem mjesecu ove godine i to sa 31,3 eura na 35 eura po megavat satu. Ovo poskupljenje ostaje na snazi i 2020. godine. Od 1. januara u RS-u bit će povećana i cijena struje za javnu rasvjetu i to za 25 posto. Iz Elektroprivrede BiH i HZHB saopćeno je kako cijene za njihove potrošače ostaju iste.

Iako za sada ništa nije zvanično, intenzivno se priča o povećanju stope PDV-a u narednoj godini. S obzirom na to da je državna vlast formirana tek nedavno, informacije o ovome bit će poznate u narednim mjesecima.

Kada je riječ o prehrambenim artiklima, njihova cijena je rasla tokom godine "malo pomalo" pa je potrošačka korpa u novembru iznosila blizu dvije hiljade KM. Poljoprivrednici su već upozoravali da postoji velika vjerovatnoća da dođe i do povećanja cijena pšenice, što bi se moglo dalje odraziti i na cijenu hljeba i drugih pekarskih proizvoda. Poljoprivrednici u Semberiji su smanjili jesenju sjetvu za 20 posto, dok su privrednici iz RS-a također upozorili da bi zbog nedodjeljivanja poticaja od 50 KM po kilogramu pšenice moglo doći do povećanja cijena pekarskih proizvoda. Ukoliko dođe do povećanja cijena, to će se dogoditi u novoj godini.

S prosječnom platom koja je u novembru iznosila 932 KM i uz informaciju da većina građana ima platu u rasponu od 400 do 600 KM, postavlja se pitanje kako uopće preživljavaju. Odgovor je najčešće u zaduživanju i plaćanju svega na rate pa i osnovnih životnih namirnica.