Opozicionari tvrde
60

Nakon odbijanja amandmana: Ko će sve ostati uskraćen u budžetu Federacije BiH

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock (Foto: H. M./Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: H. M./Klix.ba)
Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Parlamentu FBiH nije prihvatila, a vrlo vjerovatno ni razmatrala, nijedan od 87 uloženih amandmana. Uskraćena, tvrde "opozicionari", ostaju djeca oboljela od raka, porodilje, borci, mladi i brojne druge kategorije.

Najveće zamjerke uputili su predstavnici Bh. bloka zato što su odbijeni zaključci da se iz obračuna izuzme povećanje plata politički imenovanim i izabranim zvaničnicima, za šta je planirano izdvojiti blizu 14 miliona KM, dok su u isto vrijeme odbijeni amandmani vezani za ujednačavanje naknada porodiljama u FBiH.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić kazala je da se iz budžeta koji iznosi 2,65 milijardi KM nije moglo iznaći osam milion KM za naknade porodiljama.

"FBiH je jedino mjesto u Evropi koje nema regulisano pravo na naknade porodiljama. RS ima regulisano pitanje naknade porodiljama. To je civilizacijsko pitanje i pitanje političke volje, a ne nedostatka finansijskih sredstava. Da ne govorim o drugim važnim pitanjima, za kulturu i sport se ulaže manje od jedan posto", kazala je Ćudić.

S druge strane, argument premijera Federacije BiH Fadila Novalića što je odbijen amandman vezan za porodiljske naknade bio je da je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila zakon o podršci porodiljama, koji se, kako kaže, nikad nije pojavio na dnevnom redu sjednica Parlamenta FBiH.

No, nije bilo obrazloženja zbog toga zašto su odbijeni amandmani vezani za djecu oboljelu od raka, besplatne udžbenike, borački registar, provedbu antikorupcionih zakona, uvezivanje radnog staža radnicima, izgradnju državnog stadiona, modernizaciju i rekonstrukcija škola, stručno usavršavanje mladih i brojni drugi.

"Prilikom rebalansa budžeta ćemo ponovo razmotriti sve upućene amandmane", ublažio je Novalić žustre reakcije na odluku Vlade FBiH i njegovih kolega iz Parlamenta FBiH, koji će najvjerovatniji činiti novu entitetsku većinu.