BiH
24

Nakon nove krađe u Sarajevu: Niko ne brine o bistama uglednih pojedinaca

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kulturno-historijske vrijednosti Bosne i Hercegovine su na meti vandala kojima na ruku ide neuređenost sistema. Nakon posljednjeg slučaja krađe bronzane biste Isaka Samokovlije, pokušali smo saznati ko je nadležan za ove i druge nestale biste u Sarajevu, ali sudeći prema odgovorima i reakcijama koje smo dobili iz više institucija na različitim nivoima, niko nije nadležan.

Nestanak skulpture istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije iz parka Trg oslobođenja-Alija Izetbegović otkriven je u ponedjeljak, 13. juna.

Iako se ovaj park sa bistama nalazi na području Starog Grada, iz ove Općine ističu da nisu nadležni za navedene kulturne spomenike. Iz Službe za odnose s javnošću dodaju kako su Policijskoj upravi Stari Grad uputili dopis u kojem stoji da se mora utvrditi ko je odgovoran za nestalu bistu.

Abdulah Skaka, dogradonačelnik Sarajeva, u izjavi za Klix.ba je rekao da Gradska uprava izdaje dozvole za postavljanje bisti te da je zadužena za njihovo održavanje, zajedno s Kantonalnim javnim komunalnih preduzećem (KJKP) Park. Aldijana Hamza, glasnogovornica ovog komunalnog preduzeća, potvrdila nam je informaciju da je Park zadužen za održavanje zelene površine u parku na Trgu Alije Izetbegovića, ali da nisu odgovorni za biste.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine također negira nadležnost nad kulturnim bogatstvom BiH, konkretno bistom Isaka Samokovlije, ali i ostalim koje se nalaze u krugu Akademije likovnih umjetnosti i Zemaljskog muzeja BiH.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić također nam je potvrdio da Ministarstvo nije zaduženo za ovu problematiku, a isto navode i iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo navode da je nedavno napravljen projekat u kojem stoji da Zavod mora voditi brigu o uređenje parka na Trgu Alije Izetbegovića, ali opet negiraju odgovornost za brigu o bistama. Dodaju da je naručilac radova bila Gradska uprava te je projekat rađen zajedno sa Zavodom za planiranje razvoja KS. Ističu da je usljed ratnih dešavanja većina ovakvih spomenika samoinicijativno sklonjena u razne podrumske prostorije i na taj način zaštićena od uništenja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS ističu da se radi o bronzanoj bisti čiji je nestanak prijavljen prije nekoliko dana. Još uvijek nemaju informacija o eventualnim počiniocima krivičnog djela.

Aida Mia Alić iz Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica kazala nam je da je nekolicina građana zvala i pitala šta je s nestalom bistom – ko ju je ukrao, kako i gdje je nestala?

Bh. javnost oštro je osudila nestanak skulpture koja predstavlja akt nepoštivanja i direktni atak na kulturno bogatstvo svih građana BiH. Oni apeluju na nadležne organe da provedu istragu i utvrde odgovornost za nestanak ove značajne skulpture. Također ističu da se nadaju da će nadležni organi poduzeti sve mjere da spriječe mogući nestanak drugih skulptura.

Uz skulpturu Isaka Samokovlije u ovom parku nalaze se i skulpture Meše Selimovića, Veselina Masleše, Ive Andrića, Maka Dizdara, Branka Ćopića, Rodoljuba Čolakovića i Skendera Kulenovića. Inače, ovo nije prvi nestanak umjetničkih skulptura u Sarajevu. Ispred zgade Akademije likovnih umjetnosti (ALU) nestale su i skulpture Voje Dimitrijevića i Mice Todorović.