Inspekcija utvrdila
56

Nakon mjesec i po agonije: Voda u sjevernim mostarskim naseljima nije ni za tehničku upotrebu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Već mjesec i po traje agonija građana iz sjevernih mostarskih naselja, Salakovca, Prigrađana i Podgorana s gradsim vlastima oko vode za piće. Na njihove pritužbe dugo niko nije reagova, a kako saznaje portal Klix.ba ispitivanja koja je naložila nadležna gradska inspekcija utvrdila su da voda nije za upotrebu.

U rješenju Službe za inspekcije Odjela za privredne, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara stoji da dostavljeni rezultati inspekcijskog nadzora od 17. jula ove godine govore kako voda iz izvorišta Salakovac nije zdravstveno ispravna, te da se ne može koristiti u redovnoj upotrebi, dok se stanje na terenu higijenski i mikrobiološki ne osigura.

Inspekcija je naložila J.P. Vodovod Mostar PJ2 niz mjera, kao što su osiguranje higijenske ispravnosti vode za piće, preventivno i urgentno isključivanje stanovnika s vodovodne mreže koji gravitiraju tom izvorištu, te da im se osigura snabdijevanje vodom putem cisterni. Za te mjere dat je rok od jedan dan.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Podsjećamo, tri sjeverna mostarska naselja od 16. juna ove godine imaju ozbiljnih problem s pitkom vodom, koja ima okus i miris po fekalijama. Mještani sve to vrijeme bili su uvjeravani od nadležnih, prvenstveno mostarskog Vodovoda da je voda ispravna, a mnogi su u međuvremenu imali i zdravstvenih problema.

"Razgovarali smo i s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo koji su nam potvrdili postojanje Escherichia coli, kao i nekih drugih fekalijskih bakterija. Posebno je zabrinjavajuće prisustvo nekih teških metala, kao što je živa. Uzroci se još ne mogu sa sigurnošću tvrditi dok se spekulira da bi jedan od uzorka mogla biti stara deponija koja se nalazila odmah iznad izvora", kazao je za Klix.ba predstavnik mještana.

Kako saznajemo, večeras je predviđen sastanak mještana ova tri naselja i gradskih vlasti.

Iz Gradskog odbora SDP Mostar izrazili su ozbiljnu zabrinutost za zdravstvenu sigurnost stanovnika ovih područja i traže od Vodovoda Mostar i nadležnih gradskih službi da poduzmu hitne radnje kako bi se ovakvo stanje prevazišlo.

"Nadalje smo iznenađeni jednim ovako neozbiljnim i nonšalantnim ponašanjem najodgovornijih ljudi mostarskog Vodovoda. Iskreno se nadamo da protestni skup koji je zakazan večeras u krugu džamije u Podgoranima,suprotno zahtjevim stanovništva,ne predstavlja promotivno predstavljanje stranke SDA i političku manipulaciju u cilju stvaranja klime za nelegalno preuzimanje upravljanja Vodovodom na čijem je čelu takođe nelegalni direktor. Insistiramo od nadležnih službi da izvrše i detaljnu analizu uzroka zbog kojih je došlo do onečišćenja vode i da o tome obavjeste javnost kao i da hitno poduzmu sve zakonski propisane radnje kako bi se uzroci otklonili i sankcionisali odgovorni", saopćeno je iz SDP-a Mostar.