BiH
92

Nakon Kongresa SDA: Kadrovi Sulejmana Tihića pometeni iz strukture stranke

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dan poslije šestog Kongresa Stranke demokratske akcije mišljenja o regularnosti izbora rukovodstva, ali i daljeg načina upravljanja jednom od najutjecajnijih stranaka u BiH su polarizovana.

Dok jedni uopće ne dovode u pitanje tok Kongresa uz objašnjenje da je "Kongres završen", drugi ukazuju na propuste i nepravilnosti prilikom izbora rukovodstva.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i jedan od kandidata za potpredsjednika na šestom Kongresu Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović kazao je da je na sinoćnjem Kongresu imao posmatrača koji je uočio nepravilnosti prilikom brojanja i koji je pokušao to prijaviti Izbornoj komisiji.

"Izborna komisija uopće ga nije slušala i nije htjela uvažiti te primjedbe. Šteta je za SDA što se bacila sumnja na izbor potpredsjednika stranke. Mislim da je napravljena velika šteta za njen demokratski ugled koji je izgrađivan posljednjih deset godina. Na rukovodstvu stranke je hoće li ili ne analizirati propuste koji su ostavili sjenu na šestom Kongresu SDA", kazao je Ahmetović za Klix.ba.

Ahmetović je, ne isključujući subjektivnost, s obzirom na to da je bio jedan od kandidata, kazao kako misli da sve ono što se dešavalo sinoć nije dobro za Stranku demokratske akcije.

"Nije dobro za njeno jedinstvo i nije dobro za njene glasače. Nažalost, stranku smo sveli, kada je riječ o njenom kolegiju i rukovodstvu, na Sarajevo, ostali dio BiH služi samo za glasanje i sakupljanje glasova. Odnosno, ostali dio neće moći učestvovati u donošenju odluka unutar SDA, a koje su važne i građanima izvan Sarajeva", rekao je Ahmetović.

On je dodao da je Stranka demokratske akcije imala na ovom Kongresu šansu da se ujedini.

"Nažalost ta šansa nije iskorištena i kadrovi sa Konvencije Stranke demokratske akcije koje je predložio rahmetli Sulejman Tihić su potpuno pometeni iz strukture stranke", kazao je Ahmetović.

Jedini komentar Ramiza Salkića, potpredsjednika entiteta Republika Srpska i jednog od kandidata za potpredsjednika SDA, na sinoćnja dešavanja bio je da je Kongres završen.

Kako nam je potvrđeno iz vrha Stranke demokratske akcije Bakir izetbegović je očekivano već počeo sa eliminisanjem kadrova koji su bili bliski Sulejmanu Tihiću.