Uz mjere zabrane
251

Nakon jučerašnjeg hapšenja Vinko Martinović Štela danas pušten na slobodu

S. H.
Vinko Martinović Štela je i hašku osuđenik za ratne zločine (Foto: D. S./Klix.ba)
Vinko Martinović Štela je i hašku osuđenik za ratne zločine (Foto: D. S./Klix.ba)
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište nakon jučerašnjeg hapšenja Vinka Martinovića Štele po potjernici iz Hrvatske. On je odlukom suda danas pušten na slobodu uz mjere zabrane.

Današnje ročište je održano na zahtjev Hrvatske da se Martinoviću odredi pritvor do održavanja novog ročišta na kojem će se odlučivati o izručenju.

Sud je ipak pustio na slobodu Martinovića uz mjeru zabrane napuštanja države i oduzimanje dokumenata.

Hrvatska ga potražuje zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine. Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tada raspisala međunarodnu potjernicu, a Martinović ima i državljanstvo BiH i Hrvatske.

Podsjetimo, prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je na 10 godina kaznu haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli proglašenom krivim zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru. Nakon što je prvobitno dobio sedam godina zatvora, tužilaštvo se žalilo i tražilo strožiju kaznu.

Nakon čak četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivica da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. "Kažnjeničke bojne", u martu 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora, na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne te je u januaru 2012. pušten na slobodu.