Nova uslovljavanja
285

Nakon HDZ-ovih "legitimnih Hrvata" u javni diskurs SNSD uveo pojam "autentičnih Srba"

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je HDZ BiH prije nekoliko godina u politički diskurs uveo pojam "legitimni Hrvati", SNSD je ove sedmice na pauzi zasjedanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH uveo i termin "autentični Srbi".

"Klub delegata iz reda srpskog naroda nije imenovao predsjedavajućeg kluba, niti smo dobili potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH, jer nismo predložili adekvatne predstavnike iz reda Srba koji dolaze iz autentičnih srpskih stranaka'', kazao je delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

Novinari, iznenađeni novim terminom koji se pokušava uvesti u javni diskurs, otvoreno su pitali federalnog delegata ko su to "autentični Srbi". On je odgovorio da je riječ o ljudima koji dolaze iz stranaka čije sjedište "mora biti u Banjoj Luci".

Ovim povodom razgovarali smo s profesorom Esadom Bajtalom koji nam je rekao da je riječ o istoj priči koju već godinama propagira HDZ pojmom "legitimni Hrvati". Kako kaže, to je najobičnija priča dnevne politike u kojoj oni koji predvode "legitimne Hrvate" i "autentične Srbe" zapravo propagiraju svoje vlastite interese pod krinkom etno interesa.

"Šta je kriterij tog 'legitimnog Hrvata' i 'autentičnog Srbina'? Je li nam ikada neko objasnio koji su to kriteriji, je li to broj krvnih zrnaca, visina, boja očiju ili težina? Šta je to? Oni imaju samo priču bez pokrića preko koje ostvaruju svoje lične interese. Takve interese oni kriju iza priče legitimiteta i autentičnosti", rekao je Bajtal.

On ističe da u Bosni i Hercegovini ništa ne štima i da je prava istina kako su i obični "legitimni Hrvati" i "autentični Srbi" gladni te gledaju kako da što prije napuste BiH. On dodaje da politički predstavnici provode torturu nad građanima dizanjem tenzija i da je to ključni razlog zbog kojeg bh. građani bježe iz zemlje.

Što se tiče izbora zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednika entiteta FBiH iz reda srpskog naroda, Bajtal ističe da će i na te pozicije sjesti osobe koje budu interesno odgovarale strukturama vlasti.

"Politika će se dogovoriti. Mi ne možemo znati kakav će biti ishod, jer ovdašnja politika je potpuno netransparentna. Političari pričaju jednu priču za javnost, skroz nešto drugo rade u praksi, a nešto treće misle. Zato nam i jeste ovako kako jeste", kazao je Bajtal.

On poručuje kako politika u našoj zemlji nije koncipirana ni na kakvoj ideologiji, već isključivo na interesima, odnosno da su na sceni kriminalne etno grupe koje se lažno predstavljaju javnosti.

U ovom kontekstu Bajtala smo pitali i kako komentariše sastanak lidera SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Naime, Radončić koji je prije samo nekoliko mjeseci tvrdio da "ne postoji teoretska šansa" da SBB uđe u koaliciju sa SDA prije nekoliko dana promijenio je mišljenje nazivajući sebe "državnikom".

"To je repriza onoga što smo imali priliku gledati 2014. godine. I prije toga su vodili verbalne ratove, vrijeđali jedan drugog, tvrdili kako neće u koaliciju pa su na kraju formirali vlast. Sada se događa to isto. U igri uopće nisu javni, već stranački i privatni interesi. Sve to ostvaruju preko leđa svih građana BiH", zaključio je Bajtal.