BiH
53

Nakon hapšenja reaguju boračka udruženja iz Goražda: Jesu li krivi zato što su se branili?

Piše: E. A.
Goražde (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goražde (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Koordinacija boračkih udruženja BPK Goražde organizirala je hitan sastanak nakon vijesti o hapšenju ratnog komandanta, Ahmeta Sejdića, aktuelnog komesara policije MUP-a BPK Goražde Ešrefa Hurića i Ibra Merkeza. Vijest o hapšenju dočekana je sa nevjericom.

"Ako država u ovom trenutku ne stoji iza patriota i iza građana BPK Goražde koji su ostali na ovim prostorima u najtežim uslovima i koji su krivi samo zato što su se branili, onda ne znam kojim putem idemo. Ako uzmemo u obzir legendarnog komandanta Ahmeta Sejdića koji je izbjegao i popaljen, kojem je porodica pobijena i gluhonijema sestra u Višegradu, onda je on krivac zato što nije ubijen i što je došao na ove prostore da se brani i da ne bude ubijen. Ponosan sam što sam bio pripadnik Armije RBIH i što jedinice koje su egzistirale u to vrijeme na ovom području nisu napravile niti jedan zločin. A svjedoci smo da je ovaj grad granatiran najvećim razornim projektilima i supersoničnim avionima, dalekometnom artiljerijom, što ima za posljedicu 2000 ubijenih branilaca, 2000 ubijenih civila i 160 ubijene djece a niko za to nije odgovarao", kazao je Derviš Hadžić Dedo, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja.

Organizirana je i sjednica proširenog kolegija Skupštine BPK Goražde i kantonalne vlade kojoj su prisustvovali i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja. Zajednički stav je da se u slučaju Goražda već godinama vodi politika procesuiranja ratnih zločina pod izjednačavanjem žrtve i agresora jer za 20 godina niko nije procesuiran za stradanje preko 4 hiljade stanovnika u zaštićenoj zoni UN-a.

"Prva stvar u kojoj smo jednoglasni je da u potpunosti poštujemo nepristranost pravosudnih institucija u BIH ali također zahtijevamo dostojanstven odnos prema stanovnicima zaštićene zone Goražda u svim postupcima pred pravosudnim institucijama. Mi smo nezadovoljni jer nije došlo do procesuiranja slučajeva u kojima su žrtve Bošnjaci i želimo da prestane takav pasivan odnos. Zaključak je također da delegacija iz BPK Goražde u proširenom sastavu zatraži prijem kod glavnog tužioca Salihovića i da mu se uruči knjiga "Zločini nad djecom tokom opsade Goražde 1992.-1995.", kazala je između ostalog Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Aktuelizirano je i pitanje osnivanja fondacije za podršku o kojoj se govori već nekoliko godina.

Boračka udruženja raspolažu sa podacima da je u proteklom periodu po osnovu optužnica za ratni zločin privedeno i saslušano više pripadnika Armije R BiH dok je nezvaničan podatak da je u pripremi više desetina optužnica za počinjene zločine.

Podsjetimo da su pripadnici SIPA-e jutros u Sarajevu i Goraždu uhapsili Hurića, Merkeza i Sejdića zbog sumnji da su tokom 1992 i 1993 godine kao visoki policijski i vojni dužnosnici počinili ratne zločine nad stanovnicima srpske nacionalnosti sa područja općina, Goražde, Višegrad i Rudo.