Posjeta kolegama
62

Nakon gostovanja u NSRS-u Čović stigao u Tuzlu da govori o važnosti saradnje Hrvata i Bošnjaka

A. K.
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović od sinoć je aktivan u posjetama stranačkim ograna na lokalnom nivou. Nakon govora na posebnoj sjednici NSRS-a, zaputio se ka Brčkom, Orašju te naposlijetku Tuzli, gdje je govorio o važnosti zajedničke saradnje Hrvata i Bošnjaka.
Čovićevo ime od jučer je u fokusu regionalne javnosti nakon što je na poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljka Čubrilovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika bio gost tokom posebne sjednice entitetske skupštine.

Tokom svog govora izjavio je niz spornih tvrdnji poručujući, između ostalog, Srbima da čuvaju Republiku Srpsku i da se nada "da ih u BiH neće snaći ista sudbina kao Hrvate".

Nakon toga Čović se zaputio na sastanak u Brčko, a zatim i Orašje sa stranačkim kolegama i članovima Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, na kojem se govorilo o aktuelnim temama i političkom djelovanju.

Čović je u Posavini govorio o stranačkim aktivnostima i trenutnoj političkoj situaciji kao i toku pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona BiH. Istaknuo je kako će idući sedmice zasjedati Predsjedništvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), gdje će se nastaviti pripreme za vanredno zasjedanje HNS-a.

"Obilazimo sve naše prostore, ovdje sam često. Nastavljamo kako smo radili i do sada, u krajevima gdje živimo nastojimo neke stvari pokrenuti na bolje. Informirao sam predstavnike vlasti i članove stranke o aktuelnoj političkoj situaciji i vođenim pregovorima o izmjeni Izbornog zakona. Nastavljamo dalje raditi", istaknuo je Čović.

U Orašju se razgovarali i o aktivnostima i saradnji s dužnosnicima iz Republike Hrvatske.

"Uskoro će ovdje doći predstavnici iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i drugih ministarstava Vlade Republike Hrvatske, da zajedno pokrenemo neke projekte. Analizirali smo i dio saobraćajne infrastrukture, razgovarali o luci i lučkoj upravi ovdje u Orašju. Razgovarano je i o budžetu Federacije, iako još nije usvojen, planiraju se transferi nižim razinama i u ovoj godini, koji su značajni našim općinama ali i kantonu", kazao je Čović.

Lider HDZ-a BiH zatim se zaputio ka Tuzlu gdje je, daleko od očiju javnosti, održao sastanak sa rukovodstvom tamošnjeg ogranka stranke, zatim predstavnicima katoličke crkve te boračkih i kulturnih udruženja.

Kako je navedeno u saopćenju tuzlanskog HDZ-a, gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda.

"Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje da nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući je iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od iznimne važnosti, kako za Tuzlanski tako i druge kantone. Upućen je poziv i na jaču saradnju kroz organe državne i federalne vlasti s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje", napisano je u saopćenju za javnost.

Politički predstavnici naglasili su sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskom kantonu, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija.