Oštećen put
38

Nakon eksplozije cijevi mini hidroelektrane kod Zenice, vlasti obećale sanirati štetu

Piše: E. M.
Oštećen put u mjestu Bistričak
Oštećen put u mjestu Bistričak
Nakon eksplozije cijevi mini hidroelektrane u mjestu Bistričak uslijed čega je došlo do oštećenja tek asfaltiranog puta, kantonalni ministar Arnel Isak posjetio je ovu lokaciju te najavio sanaciju štete, potvrdio je to za Klix.ba predsjednik Mjesne zajednice Bistričak Hasan Halilović.

S obzirom na nastalu štetu te ugroženost odvijanja saobraćaja na novoizgrađenom putu Nemila - Bistričak danas je održan radni sastanak predsjednika mjesne zajednice Hasana Halilovića i ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnela Isaka.

Halilović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je Isak najavio sanaciju nastale štete na novoizgrađenom putu čim koncesionar mini hidroelektrane izvrši izmjenu oštećene cijevi.

"Mi se moramo zahvaliti prvo mladom ministru koji je odmah izašao na teren i razgovarao s nama o problemima. Najavljena je sanacija puta čim koncesionar završi svoje radove, ali s obzirom na to da se cijev nalazi na velikoj dubini, postoje određene komplikacije, ali se nadamo da će on čim prije završiti postavljanje nove cijevi”, kazao je Halilović.

Foto: Vlada ZDK
Foto: Vlada ZDK

Dodao je kako mještani Bistričaka već duže vremena imaju problema s koncesionarom koji se ne ponaša domaćinski na lokalitetima vodozahvata mini hidrocentrale te da je struka napravila grešku na ovom lokalitetu.

"On se ne ponaša domaćinski prema ovoj okolici. Stalno se vrši eksploatacija pijeska, uništava se tek napravljeni put mašinama. Sutra ćemo posjetiti kanton, razgovarati sa svim ministrima koji su nadležni za ovu problematiku te zahtijevati da se koncesionar domaćinski odnosi prema Bistričaku”, dodaje naš sagovornik.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredijelila je u ovogodišnjem budžetu 17 miliona KM za zaštitu, održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih cesta na području kantona.

Najviše novca bit će opredijeljeno za nastavak radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u sastavu regionalne ceste i to 2 miliona KM te jedan milion i 140.000 KM za sanaciju i modernizaciju dijela regionalne ceste Visoko - Kakanj na dionici Moštre - Visoko.