Protestna šetnja
71

Nakon dvije godine porodica i dalje traga za istinom o smrti Dženana Memića

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani Sarajeva, porodica i prijatelji danas će se okupiti tačno u podne ispred SCC-a kako bi odali počast Dženanu Memiću koji je stradao prije dvije godine u Velikoj aleji na Ilidži. Protestnom šetnjom do Tužilaštva KS još jednom će tražiti pravdu za mladića koji je imao 22 godine kada je preminuo od zadobijenih povreda.

Protestna šetnja trajat će od 12 do 13:30 sati uz zadržavanje ispred zgrade Tužilaštva KS gdje će Dženanov otac Muriz predati zahtjeve ovoj pravosudnoj ustanovi.

Širom grada postavljeni su transparenti s Dženovim likom i parole na kojima se ukazuje na nečistu savjest vještaka.

Podsjetimo, prvobitna informacija u ovom slučaju bila je da se dogodila saobraćajna nesreća, a ubrzo nakon toga pojavili su se svjedoci koji su kazali kako je Dženan brutalno pretučen. Bio je u kom i sedam dana i uprkos naporima ljekara nisu mu uspjeli spasiti život. Preminuo je od povrede glave.

Tužilaštvo KS je tada pokrenulo i istragu o ubistvu koja je potom promijenila smjer i preinačena u istragu saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom. Uhapšeni su Ljubo i Bekrija Seferović kojima se i danas sudi, a na ročištima se izlažu kontradiktorne informacije.

Iz Tužilaštva KS čvrsto stoje iza svojih dokaza s tvrdnjama da je riječ o nesreći pa se Seferoviće tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

S druge strane, odbrana i advokat porodice Memić Ifet Feraget tvrde kako se postupak vodi pogrešno i da je Dženan ubijen, a da se to sve pokušava zataškati. Sudskom naredbom Tužilaštvu KS je nedavno i naloženo da preda blizu 200 dokaza za koje je odbrana tvrdila da su skriveni, a Muriz Memić da se iz njih jasno vidi kako je Dženan ubijen.

Još nije saopćeno šta se nalazi u ovim dokumentima, niti kada će biti predstavljeni.

Zbog odvijanja protestne šetnje doći će do izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza. Kako je saopćeno iz KJKP GRAS, tramvajski saobraćaj će se odvijati preko Željezničke stanice. Linija 31e Vijećnica - Dobrinja mijenjat će polazni terminal i dijelom trasu linije te će polaziti s terminala Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije – ul. Hamdije Čemerlića u oba pravca saobraćat će trolejbuskom trasom.

Linije koje polaze s terminala Dom Amrije za Podhrastove, Bare, Koševsko Brdo i Breku te linije koje od Parka polaze za Jagomir i Sedrenik mijenat će polazni terminal i polaziti od Sutjeske, a vozila na linijama za Pofaliće i Gornje Velešiće te trolejbuskoj liniji Trg Austrije - Jezero kratko će biti zaustavljena do prolaska kolone u skladu s uputama policije na terenu.