Skupština KS još raspravlja o Vladi
3

Nakon Budimlićevog izlaganja, Konaković častio kiflama

Piše: E. Gorinjac
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na čijem je dnevnom redu inicijativa za smjenu aktuelne Vlade još uvijek zasjeda. Sjednica je počela u 14 sati.

Tokom rasprave riječ su uzeli gotovo svi zastupnici u Skupštini, a o tome zašto ne treba smjeniti Vladu na početku je govorio premijer KS Fikret Musić.

Zastupnicima se do sada obratilo i nekoliko ministara koji su obrazlagali svoj i rad svog ministarstva, odnosno pokušali su dati obrazloženje na navedene primjedbe o njihovom radu koje su se našle u inicijativi za smjenu.

Sam ministar unutarnjih poslova Muhamed Budimlić je govorio gotovo sat vremena, nakon čega je šef Kluba poslanika SDA, Elmedin Konaković, tražio da se izlaganja ministara skrate. Tokom izlaganja pojedinih ministara veći broj poslanika je napustio skupštinsku salu, jer očigledno, ili nisu mogli zadržati koncentraciju ili ih nije zanimalo pravdanje članova Vlade.

Budući da je sjednica očito trajala duže nego što su predvidjeli, Konaković je kolegama u skupštinsku salu donio kifle i sokove, pa su zastupnici večerali tokom izlaganja ministara.

Nakon što mu je prigovoreno zbog donošenja hrane u Skupštinu, Konaković je kazao kako mu je žao, ali da mu je "pao šećer" te da je kifle i sokove podijelio i političkim oponentima, kao i prisutnim novinarima.

Za riječ se javilo još nekoliko članova Vlade, nakon čega se ponovo može očekivati diskusija zastupnika, a potom bi trebalo uslijediti i glasanje o smjeni Vlade.

Dio diskusije sa današnje sjednice možete pročitati ovdje.