BiH
0

Nakon Beograda i Sarajeva, Ygeman u Banja Luci sa Lukačem

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon sastanaka sa Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH, Osmanom Mehmedagićem, direktorom OSA, Pericom Stanićem, direktorom SIPA i Aljošom Čamparom, ministrom unutrašnjih poslova BiH, ministar unutrašnjih poslova Švedske, Anders Ygeman, sastao se i sa ministrom unutrašnjih poslova RS, Draganom Lukačem.

U aprilu 2015.godine, policijski službenici MUP-a RS učestvovali su u više međunarodnih kriminalističkih obrada u akcijama "Trzaj", "Ptica" i "Kalibar".

Akcija "Trzaj" je u potpunosti realizovana u saradnji sa policijskim službenicima Kraljevine Švedske i Republike Srbije, a u kojoj na na području Švedske i RS-a slobode lišeno više lice, te oduzeto 47 komada ručnih bombi, 2 komada električnih detonatorskih kapisli, a 2 automatske puške, te 5.700 komada tableta "Ksalolol".

Saradnja na suzbijanju nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja i eksplozivnih materija se nastavila i u akciji "Ptica", tokom 2014.godine, te u akciji "Kalibar", takođe toko 2015.godine.

Lukač i Ygeman su zaključili da saradnja između svih policijskih i bezbjednosnih struktura u BiH mora biti nastavljena, pogotovo na polju suzbijanja proizvodnje i trgovine drogom i kontrole migrantske krize.