Na Drini kod Bratunca
0

FOTO / Nakon 35 godina ribarenja, Ljubo ulovio mladicu tešku 20 kilograma

Piše: J. Hadžiahmetović
Proteklog vikenda Sarajlija Ljubomir Jakšić na Drini je ulovio mladicu tešku oko 20 kilograma i dugu 124 centimetra. Za Ljubu je ovo najveći ulov u 35 godina bavljenja ribolovom.
Ljubo Jakšić sa kapitalnim ulovom mladice
Ljubo Jakšić sa kapitalnim ulovom mladice
Ovaj period je kalendarski i klimatski kao stvoren za lov na mladice. Kako kažu iskusni mladičari, u tom periodu mladica je najaktivnija. U to nas je uvjerio i naš sagovornik Ljubomir Jakšić iz Sarajeva.

Kada je tog nedjeljnog jutra krenuo put Bratunca u ribolov, Ljubo nije ni sanjao da će se na Baščaršiju vratiti sa kapitalnim ulovom mladice koja je bila teška više od 20 kilograma i duga 124 centimetra.

"Posljednjih sedmica vodostaj Drine u tom dijelu bio je na niskom nivou, tako da nije bilo velikog ulova. Međutim, u nedjelju se naglo podigao što pogoduje ribolovu", kaže na početku našeg razgovora 50-godišnji Ljubomir kojeg možete naći u Ferhadiji kako na svom štandu prodaje nakit.

U 8 sati u nedjelju ujutro, Ljubo je već bio na svom stalnom ribolovnom mjestu na Drini, u Osamskom podno Bratunca.

"Nisam puno čekao prije nego je mladica 'zagrizla'. Znao sam da će to biti kapitalni ulov. Nakon 15-ak minuta borbe, uspio sam je izvući na obalu. U tom trenutku bio sam sam i jednostavno nisam mogao vjerovati da sam nakon 35 godina ribolova ulovio toliku mladicu", kaže Ljubo za naš portal.

I Ljubin brat Čedomir iskoristio je priliku da se uslika sa mladicom teškom 20 kilograma
I Ljubin brat Čedomir iskoristio je priliku da se uslika sa mladicom teškom 20 kilograma
Osim iskustva i sreće, naš sagovornik je tog jutra na silku imao i poseban mamac za mladicu koje, kako kaže, ne nedostaje u Drini.

"To je mamac koji se zove cof a napravio ga je poznati sarajevski ribar Kenan Atagić od kojeg sam mnogo naučio o ribolovu", priča Ljubomir.

Mamac cof, kaže, imitira riječnu paklaru koju mladice vole. Ljubo kaže kako su ove sezone ulovljene dvije mladice ove veličine na Drini.

"Odlučio sam je preparirati i trenutno se nalazi kod sarajevskog preparatora Merima. Malo će krasiti moju kuću pa ću je dati našem Ribolovnom društvu da krasi prostorije", kaže Ljubo te najavljuje ponovni odlazak na Drinu narednog vikenda.