BiH
54

Nakon 14 godina čekanja: Porodično savjetovalište KS dobija svoju zgradu

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na području općine Novo Sarajevo, u ulici Bihaćka bb, započeta je izgradnja poslovnog objekta Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište.

Zgrada je planirana 14 godina, još od samog osnivanja ustanove 2001. godine. Objekat je namijenjen za obavljanje djelatnosti koja obuhvata aktivnosti usmjerene na pružanje stručne psihosocijalne pomoći i podrške građanima, kao i na istraživanje potreba i problema unutar porodičnih i drugih socijalnih sistema.

Izgradnja ovog objekta planirana je kroz IV faze, a finansijska sredstva za izgradnju osigurava Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo.

"Gradnjom ovog objekta, čime bi se stekli adekvatni standardizovani uslovi za obavljanje djelatnosti u skladu s potrebama građana Kantona Sarajevo, omogućit će se kvalitetna realizacija utvrđenih ciljeva i zadataka ove ustanove", rečeno je za Klix.ba iz Ministarstva.

Ističe se da u prilog opravdanosti osiguravanja adekvatnog radnog prostora ove ustanove socijalne zaštite naročito govori nekoliko činjenica.

"Kontinuirano se povećava broj korisnika usluga u savjetodavno-terapeutskom tretmanu, a također je izražena potreba niza projekata primarne prevencije koje realizira ova ustanova", objašnjeno je iz Ministarstva.

"Do sada su tekle pripremne faze gradnje kao što su otkup zemljišta od Općine i Željeznica Federacije BiH, a gradnja je započeta u junu potpisom sporazuma između Ministarstva, Zavoda za izgradnju KS kao nadzornog organa i implementatora i KJU 'Porodično savjetovalište'", rekao je za Klix.ba Senad Alić, direktor Ustanove.

"Prva faza koštala je 300.000 KM i ona je završena prije 10-ak dana, a podrazumijeva zemljane radove, mrtvu ploču i nosače. Prošle sedmice počela je druga faza od 219.000 KM i Ministarstvo i Vlada su izdvojili sredstva, a obuhvatat će gradnju prizemlja i prvog sprata. Treća faza će početi sljedeće ili ove godine, u zavisnosti od pristupa novcu, a koštat će 661.500 KM i obuhvatat će rad na fasadi", zaključio je Alić.

Ukupna vrijednost objekta iznosi 2.210.000 KM plus 190.800 KM izdvojenih za otkup zemlje, a završetak radova očekuje se u 2017. godini.