BiH
29

Nakit, zlatnici i umjetničke slike: Policija u BiH traga za predmetima milionske vrijednosti

Piše: Am. Dž.
"Meša Selimović", autora Ismeta Mujezinovića (1948. godina)
Policijski organi u BiH tragaju za predmetima milionske vrijednosti koji su otuđeni u proteklim godinama.

Nakit, zlatnici, umjetničke slike, biste i brojni drugi predmeti ukradeni su iz privatnih kuća i galerija, a zatim završili na crnom tržištu. Među ovim predmetima je i bronzana bista Save Skarića Zembilja, koja je nestala iz Velikog parka u Sarajevu.

Na popisu MUP-a KS trenutno se nalazi 86 otuđenih predmeta velike vrijednosti.

"Meša Selimović“, umjetnička slika Ismeta Mujezinovića, samo je jedno u nizu iznimno vrijednih djela za kojima traga policija MUP-a KS, navedeno je na zvaničnoj stranici ovog policijskog organa. Međunarodna galerija portreta Tuzla je krajem maja 2011. godine prijavila policiji otuđenje ove slike.

Nestanak nakita tokom godina prijavili su brojni građani BiH. Tako policija traga za zlatnikom "Franz Joseph", promjera 45 mm, brilijantnim prstenjem, ogrlicama, naušnicama i sličnim predmetima koji su ukradeni u periodu od 2012. do 2014. godine.

Tokom 2010. godine policiji je prijavljena krađa specifičnog sata koji do danas nije pronađen. Riječ je o muškom ručnom satu marke "Cartier", sa iglom za navijanje od safira i zlatnom kopčom na smeđoj narukvici od krokodilske kože.

Deseci umjetnina višemilionske vrijednosti ukradeni su u proteklim godinama u BiH. Kako je u razgovoru za Klix.ba istakao Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla, spisak ukradenih umjetnina dostavljen je policijskim organima u BiH.

"Radi se o vrlo kompleksnom problemu. Naša galerija nije jedina koja se suočava sa ovim problemom, ali mi smo prvi potencirali da se nešto mora uraditi. Prije mjesec smo u Tuzli registrovali centar za borbu protiv krijumčarenja umjetnina. Riječ je o udruženju građana koje direktno sarađuje sa institucijama i organima van BiH kako bi se napravila sveobuhvatna analiza", rekao je Jusufović za Klix.ba.

Ističe da tužilaštva u BiH rade vještačenja i procjenu umjetnina koje su ukradene u BiH.

"Kada umjetničko djelo nestane iz neke institucije, nestane i dobar dio dokumentacije za to djelo. Zato je potrebno uraditi detaljnu analizu. Neka od djela za kojima se traga, a uradio ih je ismet Mujezinović, proglašena su i nacionalnim dobrom BiH. Zato tu više nije ni važna materijalna vrijednost. U BiH je još uvijek potrebno dodatno obučiti tužioce, graničnu policiju i druge pripadnike policijskih organa, jer trenutno u našoj policiji nema sektora za krađu umjetničkih djela", kazao je Jusufović.

Napominje da su se od rata desile brojne pljačke umjetnina u BiH.

"To je vrlo unosan biznis. Ljudi često misle da se ovdje niko ne bavi tim, ali griješe", rekao je Jusufović.