Naša stranka
72

Nakaš: Ne može ad hoc inicijativa o skraćenju časova tokom ramazana mijenjati zakon

T. K.
Enita Nakaš
Enita Nakaš
Članica Komisije za obrazovanje u Kantonu Sarajevo Enita Nakaš iz Naše stranke, reagovala je na odluke ministrice Naide Hota-Muminović kojom će povodom ramazana biti skraćeni časovi u osnovnim i srednjim školama, a na osnovu inicijative zastupnika Muamera Bandića.

Odluka o skraćenju časova stigla je na adrese svih škola. Nakaš upozorava da provođenje takve inicijative ne bi bilo u skladu sa zakonom.

"Skraćenje časova je zakonski neprovodivo jer Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS jasno definira trajanje časa u članu 36: 'Nastavni čas u osnovnoj školi traje 45 minuta, a u centrima 40 minuta, osim ako nastavnim planom nije drukčije određeno'", istakla je Nakaš.

Dodala je da je nastavni plan nemoguće mijenjati pred kraj školske godine.

"Ministrica po Zakonu samo u izuzetnim okolnostima može skraćivati ili produživati časove, ali ramazan to nije. Trebalo je to učiniti na početku školske godine, u skladu sa zakonskom procedurom", izričita je Nakaš.

Nakaš kaže i to da se inicijativa zastupnika Bandića neosnovano interpretira kao zahtjev za skraćenjem časova.

"Analiziranjem inicijative jasno se vidi da se radi o jednostranom i neosnovanom tumačenju onoga što se traži a to je skraćenje časova, jer se u inicijativi traži slobodno vrijeme za obavljanje iftara. Takvim tumačenjem javnost je dovedena u zabludu i snažno polarizirana što mora biti popravljeno", naglasila je.

Na kraju ističe da izmjene Zakona moraju ići prema procedurama koje su transparentne te da svakako i Komisija mora biti upoznata s izmjenama Zakona i dati svoje mišljenje na iste, a ne ad hoc kroz skupštinske klupe.

"Odluka ministrice direktno utiče na hiljade djece, na njihove roditelje, na prosvjetne radnike, u konačnici, na cijelo društvo. Takve odluke moraju imati daleko ozbiljniju podlogu od jedne inicijative koja, uz dužno poštovanje zastupniku Bandiću, motive nema u obrazovanju i koja problem kojim želi da se bavi ne sagledava iz svih neophodnih uglova", zaključila je.