|

Najviše žalbi na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi

Najviše žalbi na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi
0
S
SRNA
16.11.2011. u 16:44
11
komentara
0

dijeljenja
Najviše žalbi na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi
Institucija Ombudsmana BiH najviše žalbi građana na godišnjem nivou primila je u vezi sa diskriminacijom po nacionalnoj osnovi.
Žalbe na diskriminaciju nalaze na trećem mjestu u ukupnoj strukturi žalbi građana koji se obrate instituciji Ombudsmana BiH, dok je sve veći broj žalbi u vezi mobinga, saopšteno je iz ove institucije.

Ombudsmni su povodom 16. novembra - Međunarodnog dana tolerancije pozvali sve pojedince, organizacije i institucije da svojim djelovanjem omoguće zaštitu, promovisanje i stvaranje uslova za jednako postupanje i poštivanje načela tolerancije.

"Tolerancija je harmonija u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvatati da se i drugi drže svojih. Učeći o različitom, preispitujemo i svoje vrijednosti, prioritete i uvjerenja", navodi se u saopštenju.

Osim institucije Ombudsmana koja djeluje preventivno i podiže svijest građana o ovom problemu, značajnu ulogu u razvijanju tolerancije imaju i pravosudni organi sankcionisanjem krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Iako je zaštita od diskriminacije garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, tek je usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije u BiH 2009. godine uspostavljen okvir za ostvarivanje istih prava i mogućnosti svim osobama u BiH, a Ombudsmanu BiH data je uloga centralne institucije nadležne za zaštitu od diskriminacije, saopšteno je iz ove institucije.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...