Istraživanje
0

Diskriminacija je izražen problem u bh. društvu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Diskriminacija po raznim osnovama izražen je problem u našem društvu. Najčešće osnove za diskirminaciju su nacionalni, etnički i vjerski identitet, pripadnost manjinskim grupama i seksualna orijentacija, a iz straha od mogućih posljedica žrtve se teško odlučuju da diskriminaciju i prijave.

Ovo su rezultati istraživanja o tome kako bh. građani definiraju diskriminaciju, da li je prepoznaju i gdje, te da li su spremni reagirati u situaciji kad su oni ili neko iz njihove okoline diskriminirani.

Istraživanje je provedeno u okviru Antidiskiminacijskog - AD projekta koji je pokrenuo Fond otvoreno društvo BiH u suradnji s devet lokalnih nevladinih organizacija, a prezentiran je u okviru Međunarodnog dana ljudskih prava.

Na pres-konferenciji tim povodom predstavnici pokretača AD projekta istaknuli su da je cilj u narednih pet godina podstaknuti korištenje postojećih mehanizama zaštite od diskriminacije i doprinijeti boljem razumijevanju, prepoznavanju i efikasnijoj pravnoj zaštiti građana od različitih formi diskriminacije.

Naglašeno je da je u okviru AD projekta dosad pokrenuto 13 tužbi za različite slučajeve diskriminacije u sudovima širom BiH.

U Kantonalnom sudu u Mostaru dobijena je jedna presuda na osnovu diskiminacije, a radi se o slučaju diskriminacije učenika s posebnim potrebama. Posljednji primjer je pozitivna presuda u predmetu časne sestre zaposlene u javnoj instituciji kojoj je zbog načina odijevanja onemogućeno napredovanje u službi.

"U slučaju diskriminacije evidentne su teškoće pri dokazivanju slučaja na sudu jer se to uglavnom provodi između dvije osobe, te vremena koje je potrebno sudovima da odluče. Zbog toga, generalno govoreći može se konstatirati da je sudska zaštita veoma spora", istaknuto je danas.

Zakon o zabrani diskiminacije u BiH usvojen je 2009. godine, a predviđa visoke novčane kazne za počinioce.